Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Myanmar cuntasından devrik lider Suu Çi’ye kısmi af

Myanmar cuntasından devrik lider Suu Çi'ye kısmi af


Myanmar’da askeri yönetim, devrik lider Aung San Suu Çii ve eski Devlet Başkanı Win Myint’in hapis cezalarının indirildiğini duyurdu. Askeri yönetime ait yayın organlarında çıkan habere göre, ordu bugün gerçekleştirilen dini törende 7 binden fazla mahkuma yönelik af ilan etti.

Söz konusu af kapsamında, Suu Çii ve Win Myint’in de hapis cezalarında da indirime gidildi. Hakkında 33 yıl hapis cezası bulunan ve 22 Haziran 2022’ye kadar ev hapsinde tutulan Suu Çii, son bir yılını başkent Nepido’daki hapishanede geçirmişti.

SUU Çİİ’NİN CEZASI ALTI YIL AZALDI, CEZASINI EV HAPSİNDE SÜRDÜRECEK

Son kısmi afla birlikte Nobel barış Ödülü sahibi Suu Çii’ye atfedilen 19 suçlamanın beşi affedilmiş oldu ve 33 yıllık hapis cezasının altı yılı azaltıldı. Myanmar’da daha önce de periyodik aflar duyurulmuştu, ancak ilk kez af Aung San Suu Çii ve eski Devlet Başkanı Win Myint’i kapsadı. Myanmarlı yetkililer geçen hafta cezaevinden serbest bırakılan Suu Çii’nin ev hapsinin devam edeceğini de duyurdu.

MYANMAR’DAKİ ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve olağanüstü hal ilan etmişti. Suu Çii hakkında Covid-19 tedbirlerine uymadığı gerekçesiyle Ulusal Doğal Afet Yasası’nı ihlal etme, seçimlerde hile yapma, zimmetine para geçirme, rüşvet kabul etme, isyana teşvik etme, Devlet Sırları Yasası’nı, iletişim kanununu, ithalat ve ihracat yasalarını ihlal etme suçlamaları bulunuyordu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version