Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Metro inşaatında çalışan işçiler eylemlerinde kararlı


İSTANBUL- Halkalı İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı’nda ödenmeyen hakları ve düşük zam oranları nedeniyle iş bırakan işçiler, talepleri karşılanana kadar grevlerini sürdüreceklerini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile AKP destekli Cengiz, Kolin, Kalyon ve Özgün Yapı ortaklığında yürütülen Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı inşaatında çalışan işçiler, ödenmeyen fazla mesai ücretleri ve yaşanabilir ücret talebiyle başlattıkları iş bırakma eylemlerini 2’nci gününde devam ettiriyor. Temmuz ayında yapılan yüzde 26’lık zammı kabul etmeyerek yüzde 75 zam talebiyle iş bırakan İnşaat Emekçileri Sendikası’na (İnşaat-Sen)  üyesi işçiler konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda işçinin katılımıyla düzenlenen açıklamada sık sık, “İşçiyiz, haklıyız, kazacağız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

İşçiler, tünel işçileri olarak yerin 40 ile 70 metre altında çalışmalarına rağmen sigortalarının yer altı sigortası olarak yatırılmadığını ve maaşlarının da tünel çalışanı olarak ödenmediğine dikkat çekti.

‘900 SAAT MESAİYE ZORLANIYORUZ’

Bunun yanı sıra çalışma koşullarının da oldukça ağır olduğunu söyleyen işçiler, “1 yılda maksimum mesai süresi 270 saat olmasına rağmen şirket zorunluluğunda 900 saat mesaiye tabi tutuluyoruz. Zorunlu olarak ayda 28 gün çalıştırılıyoruz. Pazar tatilimizi ve resmi izin günlerimiz maaşımıza yansıtılmamaktadır. Ayrıca yıllık izinlerimiz, haftalık izinlerimiz, kıdem ve tazminat ödemelerimiz yasal olmayacak şekilde günlük 10 saat çalışmamıza rağmen 7 buçuk saat üzerinden yatırılmaktadır”  dedi.

TALEPLER

Ağır çalışma koşullarına rağmen Temmuz ayında yapılan zam oranlarının çok düşük olduğunu belirten işçiler, taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

“* Tüm ücretlere %75 zam uygulansın.

* Tünel kalıp biriminin geriye dönük Pazar mesaileri derhal ödensin.

* Haftada 7 gün 10 saati geçen ve bordrolara yansıtılmayan geriye dönük hafta sonu mesaileri yasaya uygun biçimde derhal ödensin.”

Ödenmeyen fazla çalışma ücretleri dahil haklarını alana kadar işbaşı yapmayacaklarını belirten işçiler, eylem nedeniyle herhangi bir işten çıkarma olması halinde de grevlerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version