Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası üç ayda 132 ton altın sattı

Merkez Bankası üç ayda 132 ton altın sattı


Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) raporuna göre, merkez bankalarının net altın alımları, nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan yılın ikinci çeyreğinde yüzde 64’lük düşüşle, 103 tona geriledi. Böylece son bir yılın en düşük altın alımı gerçekleşirken, oluşan tabloda Merkez Bankası’nın büyük çaplı altın satışı etkili oldu.

WGC’nin raporunda, yılın ilk çeyreğinin büyük bölümünde ‘lider alıcı’ konumunda olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mart ayında ‘birden bire önemli bir net satıcı konumuna geçtiği, satışların ilerleyen aylarda da devam ettiği ifade edildi.

Rapora göre, seçimlerin yapıldığı yılın ikinci çeyreğinde Merkez Bankası 132,2 tonluk altın sattı. Bu satışların ardından Merkez Bankası’nın altın rezervi 439,75 tona geriledi.

Yüksek enflasyon nedeniyle yatırımlarını korumak isteyenler, dövizin yanısıra altına yönelmiş durumda. Bu durumun cari açığı artırması nedeniyle altın ithalatına kısıtlama getirilmiş, Merkez Bankası iç piyasanın talebini kendi rezervlerinden karşılamaya başlamıştı.

Öte yandan yılın ikinci çeyreğinde en yüksek altın satışı 18,5 ton ile Kazakistan’dan geldi. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version