Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Meral Akşener Mart 2024’te CHP’ye kapıyı şartlı aralık bıraktı


AFYONKARAHİSAR – İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim kaybıyla ilgili 2023’ün şans olmasına rağmen kullanılamadığını belirterek, “Hep beraber ortağız biz. Ama ‘elini yıkayıp çıkmak’ diye bir kavram da olamaz” dedi. Akşener, seçim kaybıyla ilgili CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet aktörlerine tepki gösterdi.

Mart 2024’teki yerel seçimler konusunda Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a destek verilmesini o dönem geldiğinde düşüneceklerini vurgulayan Akşener, “Altı kişi rap rap gideceğiz, Türkiye’yi paylaşacağız. Böyle bir durum yok” ve “Bazı el sıkışmalarına karşı olacağız” sözleriyle, yerel seçimler için hem altılı işbirliğine hem de HDP-Yeşil Sol Parti ile görüşülmesine karşı mesaj verdi.

Akşener, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiği ve hedeflediği TBMM çoğunluğunu elde edemediği seçimler sonrasında 24 Haziran’da İYİ Parti 3. Olağan Kurultayı’nda yeniden genel başkan seçilmesiyle iki aydır parti içi çalışmalar yürütüyordu.

Bu dönemde CHP’de parti içi tartışmayla birlikte Millet İttifakı’nın neden kaybettiğine ilişkin İYİ Parti’ye yönelik eleştiriler söz konusuyken Akşener, muhalefet cephesinde hatalar değerlendirilmeli görüşüyle “tefekkür sessizliği” sürecini dün Afyonkarahisar-Kocatepe’de sonlandırdı.

Akşener Afyonkarahisar’da yaptığı miting sonrası aralarında VOA Türkçe muhabirinin de bulunduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı

Ardından Mayıs ayındaki seçimler sonrasında ilk kez İYİ Parti’yi izleyen gazetecilerce sohbet etti ve neden Mart 2024’teki yerel seçimler için AKP ve MHP liderleriyle birlikte muhalefete “ittifaksız seçim yapalım” çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Meral Akşener’in, seçim kaybedilmesiyle ilgili Kocatepe’de milletten özür dilediği konuşmasında olduğu üzere CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş başta olmak üzere muhalefet ile ilgili büyük hayal kırıklığı yaşadığı gözlendi.

“2023 yılı şanstı. Biz hep beraber o şansı kullanamadık”

“2023 yılı şanstı. Biz hep beraber o şansı kullanamadık. Bütün mesele bu. Buradan ben şu suçlu, bu suçlu demiyorum. Hep beraber ortağız biz. Ama ‘elini yıkayıp çıkmak’ diye bir kavram da olamaz” diyen Akşener, yerel seçimlere ayrı ayrı ittifaksız girilmesi yönündeki çağrısına hem iktidar hem de muhalefetten nasıl yanıt verileceğini görmek gerektiğini söyledi.

Yerelde teşkilatlarca uygun görülmesi halinde Mart 2024’te işbirliği yapabileceklerini vurgulayan Akşener, “Altı kişi rap rap gideceğiz, Türkiye’yi paylaşacağız. Böyle bir durum yok” ifadesiyle özellikle Millet İttifakı’nın altı siyasi parti halindeki tablosuyla yerel seçimde işbirliğine olumlu bakmadığını açıkladı.

Akşener, DEVA Partisi Lideri Ali Babacan’ın ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı’nın sözlerini anımsatarak, “altılı masa” şeklindeki ittifak yapısını Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurduğunu da vurguladı.

Akşener Afyonkarahisar’da yaptığı miting sonrası aralarında VOA Türkçe muhabirinin de bulunduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı

“Mart 2019’daki yerel seçimler başarısıyla 2023 için seçmene umut verildi”

Yerel seçimlerde Mart 2019’da CHP ile ikili Millet İttifakı birlikteliğini İYİ Parti olarak teklif etmeleri dolayısıyla, “Ucuz etin yahnisi lezzetsiz oluyormuş” diyen Akşener, İYİ Parti’nin o günkü teklifine belediyelerde ve görevlendirmelerde ortaklaşma amaçlı dolayısıyla “menfaat amaçlı” diye sürekli suçlamalar yapıldığını söyledi.

Oysa 2023 yılındaki seçimler için o dönem önce yerelde iş birliği kurmak gerektiğini düşündüğünü kaydeden Akşener, menfaat suçlaması nedeniyle “kendimi pis hissediyorum, oysa psikoloji ve sosyoloji çalışmış insanım” diyerek, 2018’de Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tura dahi kalamadığı için morali bozulmuş seçmen için Mart 2019’da ittifak teklif ettiklerini anlattı.

Akşener, “Ne oldu? Malum seçmen yere yapıştı. Morali bozuldu. Benim kendi ailemden insanları biliyorum. Özellikle gençleri. Yani ne yapacağız? Benim, arkadaşlarımın ve partimin amacı belediye almak falan değildi. O seçmeni ayağa kaldırmaktı. Niçin? 2023 için. Yani Tayyip Bey’in kalbi olan İstanbul için gayret ettik. Bizim oylarımız ile alındı demiyorum, elbette oylarımız var. Elbette herkesin oyu var. Biz kazandırdık dedim mi? Hiç ağzından çıktı mı böyle bir şey? Hayır. Ama bu proje, mesela bu konuya proje dediğim için yani neredeyse Amerikan uşaklığıyla suçlandım. Dolayısıyla teklif bizden gitti. Biz her şeye ‘evet’ dedik ki kötü bir şey değil. Çok da güzel yüründü ve bir başarı kazanıldı. Bu başarının sonuçları itibariyle seçmen ayağa kalktı. Başarıya özlem vardı. Hep beraber başardık. İyi Parti başardı diye bir kavramımız yok. Ama o süreç içerisinde sürekli gagalanan bir İYİ Parti oldu” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti, Mart 2024’te İmamoğlu ve Yavaş’a destek olacak mı?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yerine Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İmamoğlu veya Yavaş’ın adaylığını önermesi dolayısıyla “Cumhurbaşkanlığına layık gördüğünüz İmamoğlu ve Yavaş’a yerel seçimde belediye başkanlığı için destek vermeyecek misiniz?” sorusu gündemdeydi.

“Bu iki arkadaşımızın karşısına aday çıkarılacak, çıkarılmayacak. Onlara günü geldiğinde bakılır” diyen Akşener, İmamoğlu ve Yavaş’a destek sözü vermedi ancak kapıyı da kapatmadı.
Ancak Mart 2024’te yerel seçimlerde partilerden öte projeler odaklı adaylar konuşulmasını istediğini anlatan Akşener, “Amma velakin aday çıkarıldığı takdirde bizim aday gösterdiğimiz kişi ne üzerinden konuşacak? Proje üzerinden konuşacak. Bunlar ocu, şucu, bucu demiyoruz, demeyeceğiz. Eğer ittifaklar üzerinden yerel seçime gidilirse görürsünüz ki oculuk, buculuk üzerinden birbirimizi yediğimiz, yerelde insanların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağının konuşulmadığı bir seçim olur. Biz buna karşıyız” görüşünde.

HDP–Yeşil Sol Parti’nin Mayıs ayındaki seçimlerde sürekli ön planda olduğunu kaydeden Akşener, “İlginç bir biçimde HDP bu seçimde 14 Mayıs’a kadar sürekli beyanat verdi. Arkadaşlar köylere, ilçelere gittiklerinde elini uzatmışlar, teröristin elini sıkmam demiş seçmen. Bunu biz yenemedik” açıklaması yaptı. Bu noktada Akşener’in, Mart 2024’teki seçimler için “Bazı el sıkışmalarının karşısında olacağız bu sefer” sözü dikkat çekti.

Akşener, yerel seçimler için “Cumhur İttifakı etle tırnak gibi. Onlar mezara kadar böyle. Biz ayrı ayrı partilerin kendini muhafaza etmeye gayret ettiği bir yapı olmaya çalıştık ama gördük ki buna da tahammül yok. Dolayısıyla tekleştiği, aynılaştırılmaya çalışıldığı bir süreçten geçtik. Bunun kimseye faydası olmadı. Millet İttifakı ya da Cumhur İttifakı genel seçim için elli artı bir sebebiyle geçerli. Ama yerel seçimlerde böyle bir durum yok. Bu şehirlere dair bir iş birliği. Orada bir sorun yok. Ama bir şeye zorlanıyor: Altı kişi rap rap gideceğiz, Türkiye’yi paylaşacağız. Böyle bir durum yok diyorum. Bütün siyasi partiler ayrı girsin çağrısı yaptım, İnşallah bu ulaşır. Yerelde şuculuk buculuk üzerinden değil hizmetler üzerinden seçmen farklı farklı oy kullanabilir. Bu Türkiye’yi rahatlatır” diye konuştu.

Exit mobile version