Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Memur-Sen ile hükümetin anlaştığı mutabakatta kazanım yok’


KOCAELİ – İktidarın TİS sürecinde kendi yaptığı yasa ve yönetmelikleri yok saydığına vurgu yapan KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Suna Bağuş, Memur-Sen ile hükümetin anlaştığı mutabakatın kazanım olmadığını belirtti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İzmit İlçesi’nde bulunan İnsan Hakları Parkı’nda Memur Sendikaları Konfedarasyonu (Memur-Sen) ile hükümet arasında sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine ve açıklanan mutabakata ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kayıplarımızın karşılandığı, taleplerimizin dikkate alındığı, grevli bir toplu sözleşme istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “Rakamlar yalan yoksulluk gerçek” ve “İnsanca yaşam istiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda sendika, parti ve dernek yönetimi ile üyesi katıldı.

‘UMUT TACİRLİĞİ YAPILIYOR’

Açıklamayı okuyan KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Suna Bağuş, iktidarın toplu sözleşme sürecinde kendi yaptığı yasaları, yönetmelikleri yok saydığını söyledi. Bağuş, kamu emekçilerinin genel mali ve sosyal haklarına ilişkin müzakerelere tüm konfederasyonların katılması gerekirken, son bir hafta sadece iktidarın yetkili hale getirdiği konfederasyonla kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle tamamlandığını söyleyerek, tepki gösterdi.

Anlaşmaya varılan mutabakatın, Memur-Sen Genel Başkanı tarafından allanıp, pullandığını fakat ortada genel açıdan toplu sözleşme kazanımı olmadığını belirten Bağuş, “Toplu sözleşmenin genel mali ve sosyal hakları kapsayan bölümünün tamamında Hakem Kuruluna gidileceği ortadayken şefler, mühendisler, teknisyenler gibi kamu emekçilerinin önemli bir bölümünü kapsayan kesimin tepkisini yumuşatmak için ‘Toplu sözleşme hükmünde önemli başlıklar elde ettik’ denilmektedir. Deyim yerinde belirsiz başlıklar üzerinden umut tacirliği yapılmak, mavi boncuk dağıtılmak istenmektedir” diyerek, tepkisini dile getirdi.

MUTABAKATTA YER ALMAYANLAR

Bağuş mutabakatta olmayanları ise şöyle sıraladı:

“* Sefalet itilen 2.5 milyon kamu emekçisi emeklisine ilişkin tekbir cümle yok.

* Kira ve yardımına ilişkin tek bir cümle yok.

* Maaşlarımızı dilim dilim buharlaştıran Gelir Vergisi adaletsizliğine son verilmesine ilişkin tek bir cümle yok.

* Hangi ad altında olursa olsun tüm ek ödemelerin taban aylığımıza, emekliliğimize yansıtılmasına ilişkin tek bir cümle yok.

* Güvencesiz istihdama son verilmesi, güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesine ilişkin tek bir cümle yok.

* Cumhurbaşkanı’nın seçim öncesi sözünü verdiği mülakatın kaldırılmasına ilişkin tek bir cümle yok.

* Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan, cinsiyetçiliğin, ayrımcılığın, mobbingin son bulmasına ilişkin tek bir cümle yok.”

Grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi, demokratik bir çalışma yasasına ilişkin anlamlı bir cümle dahi kurulmadığına dikkat çeken Bağuş son olarak, “Bunun yerine 4688 sayılı yasada değişiklik için sosyal paydaşlarla birlikte Çalışma Bakanlığının himayesinde çalışma yürütülecek denilmiştir. Daha baştan Çalışma Bakanlığı’nın himayesini kabul eden bir anlayışla böyle bir çalışma yürütülecek onu da kamuoyunun, kamu emekçilerinin takdirine bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version