Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Libya’da iki güçlü milis grubu çatışıyor: Başkent Trablus’a uçuşlar durdu

Libya'da iki güçlü milis grubu çatışıyor:  Başkent Trablus'a uçuşlar durdu

Libya’nın başkenti Trablus’taki iki etkili milis grubu gece boyunca ve salı sabahı çeşitli bölgelerde çatıştı. Bu yılın en ciddi şiddet olaylarının daha geniş çaplı bir gerilimi tırmandırmasından endişe ediliyor. Çatışmalar ülkenin batısındaki en güçlü milis gruplar olduğu belirtilen Libya Başkanlık Konseyi Başkanlığı’na bağlı Suç ve Terörle Mücadele Birimi “Rada” ile Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı “444 Tugayı” arasında yaşanıyor.

EN AZ 3 KİŞİ ÖLDÜ, 19 KİŞİ YARALANDI,

Trablus’taki bir Reuters muhabiri, Salı günü erken saatlerde şehrin bazı bölgelerinde siyah dumanların yükseldiğini ve ağır silah seslerinin geldiğini söyledi. Bölge sakinleri ve yerel medya başkentin farklı bölgelerinde çatışmalar yaşandığını duyurdu.

Çatışmalarda ölenlerin sayısı belirsizliğini korurken Libya Savunma Bakanlığı’na bağlı bir sağlık birimi Trablus’un güneyindeki Ayn Zara, Tarik eş-Şat ve Furnaj semtlerinden üç ceset çıkardığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı, başkent sakinlerini yaralılara yardım etmek için kan bağışında bulunmaya çağırdı. Ambulans servisi sözcüsü Usame Ali, 19 kişinin yaralandığını ve çatışmaların vurduğu bir bölgeden 26 ailenin tahliye edildiğini söyledi.

TRABLUS’A UÇUŞLAR DURDU

Ülkede faaliyet gösteren devlet ve özel hava yolu şirketleri de dün geceden bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle başkent Trablus’a uçuşları durdurdu .Libya devlet hava yolu şirketi “Afriqiyah Airways” tarafından yapılan yazılı açıklamada, başkentteki Uluslararası Mitiga Havalimanı’na uçuşların askıya alındığı belirtildi. Açıklamada uçuşların başkentin 200 kilometre doğusundaki Misrata Havalimanı’ndan yapılacağı aktarıldı. Libyan Airlines’ın da uçuşlarını Misrata’ya taşıdığı kaydedildi. AA muhabirine konuşan Uluslararası Mitiga Havalimanı Müdürü Lütfi et-Tabib, havalimanında faaliyetlerin devam ettiğini ancak bazı hava yolu şirketlerinin tedbir amaçlı uçuşları Misrata’ya taşıdığını söyledi. Çatışmalar nedeniyle Bingazi’den Trablus’a yapılan uçuşların da askıya alındığı belirtildi.

ÇATIŞMALAR NEDEN ÇIKTI?

Ulusal Birlik Hükümeti ve Başkanlık Konseyi’nden çatışmalar ve nedenine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Ülke medyası ise çatışmanın fitilini, Suç ve Terörle Mücadele Birimi Rada’nın, 444 Tugayı komutanı Mahmud Hamza’yı alıkoymasının ateşlediğini iddia etti. Başkent Trablus’ta 28 Mayıs’ta da iki taraf arasında kısa süreli çatışmalar yaşanmıştı.444 Tugayı’ndan bir kaynak da Pazartesi günü başkentin Mitiga havaalanını kontrol eden Rada’nın komutan Mahmud Hamza’yı seyahat etmeye çalışırken yakaladığını söyledi.

TÜRKİYE TRABLUS’TA ASKERİ VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR

Libya 2011’de NATO destekli ayaklanmadan bu yana çok az barış ve güvenliğe sahip oldu. 2014’te ülke birbiriyle savaşan doğu ve batı fraksiyonları arasında bölündü. Doğudaki güçlerin batıdaki Trablus’a yönelik saldırısı 2020’de başarısız oldu ve büyük çaplı çatışmaları durduran bir ateşkes sağlandı. Trablus hükümetini destekleyen Türkiye, Libya’daki askeri varlığını sürdürdü. Bununla birlikte, çatışmaya kalıcı bir siyasi çözüm bulunması yönünde çok az ilerleme kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version