Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Lavrov: Şartlarımız karşılandığı an Karadeniz Tahıl Anlaşması’na döneceğiz

Lavrov: Şartlarımız karşılandığı an Karadeniz Tahıl Anlaşması'na döneceğiz


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Türkiye ilişkilerine atıfla, iki ülkenin “ikili gündem” dışında “bölgesel ve uluslararası konularda çok zengin bir diyaloğa ve pratik iş birliğine sahip olduğunu” söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türk mevkidaşı Hakan Fidan Moskova’da bir araya gelerek iki ülke liderlerinin önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği toplantıda görüşülecek konuları ele aldı.

REKLAM

Moskova’nın tek taraflı olarak çekildiği tahıl anlaşması meselesi toplantının önemli gündem maddelerinden biriydi. 

İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Lavrov, iki ülkenin “ikili gündem” dışında “bölgesel ve uluslararası konularda çok zengin bir diyaloğa ve pratik işbirliğine sahip olduğunu” söyleyerek konuşmasına başladı.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın gelecekte gayrı resmi bir görüşme gerçekleştirileceğini söyleyen Lavrov, Fidan’la görüşmesine atıfla, “İkili ilişkilerin hızla geliştiğini ve düzenli olarak iletişim kuran Başkan Putin ile Başkan Erdoğan arasında özellikle en üst düzeyde yoğun ve güvene dayalı bir siyasi diyalogun sürdüğünü belirttik. Birçok telefon görüşmesi ve yüz yüze toplantı gerçekleştirildi; yakın gelecekte ortaklığımızın tüm yönlerinin ele alınacağı gayrı resmi bir zirve daha düzenlenmesi bekleniyor” dedi. 

Lavrov, “Karadeniz tahıl girişiminin sona ermesinin (18 Temmuz) ardından Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı konusunda ortaya çıkan durumu konuştuk. Türk ortaklarımıza, her şeyden önce bu girişimin uygulanabilirliğini yeniden tesis etmek için Batı’da yapılması gerekenlere ilişkin duruşumuzu ilettik. Bunun yanı sıra, Rusya Devlet Başkanı’nın bir milyon ton kadar Rus tahılının, Türkiye’de işlenmek ve dünyanın muhtaç ülkelerine sevk edilmek üzere Türkiye’ye indirimli fiyattan tedarikini organize etme girişimini ele aldık. Bu konu, bu girişimin mali boyutunda yer almaya hazır olan Katarlı dostlarımızın da katılımıyla ele alındı.” diye konuştu. 

Moskova’ya verilen sözlerin tutulması gerektiğinin altını çizen Lavrov, konuşmasının devamında, “Önlemler alınır alınmaz (Karadeniz anlaşmasının Rusya kısmıyla ilgili önlemler değil, çabalarını takdir ettiğimiz BM Genel Sekreteri’nin sözlerine rağmen yerine getirilmeyen tüm sorunları çözecek önlemler somut kararlara dönüşür dönüşmez) tahıl anlaşmasının Ukrayna kısmını aynı gün yeniden başlatmaya hazır olacağız.” sözleriyle Batı’ya mesaj gönderdi. 

Ayrıca Lavrov, “BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına geri döneceğiz.” dedi.

Fidan: Ülkemizin katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, Lavrov’la düzenlenen ortak basın toplantısında şunları söyledi:

“Bugün gerek ikili gerek bölgesel konularda istişarelerde bulunduk. Karadeniz Girişimi’nin canlandırılması gündemimizin üst sıralarında yer aldı. Girişimin hem küresel gıda güvenliği hem de Karadeniz bölgesinin istikrarı açısından kritik rolünü vurguladık.” 

AA’nın aktardığına göre, Fidan, “(Karadeniz Tahıl Girişimi) Ülkemizin katkılarıyla Birleşmiş Milletler yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun, girişimin canlandırılmasında uygun zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz.” dedi.

Fidan, girişimin canlandırılmasının her iki alanda istikrarı geri getireceğine olan inancın tekrar edildiğini vurguladı.

REKLAM

Rusya’nın kendi tahıl ve gübresinin kesintisiz ihracına ilişkin talepleri olduğunu dile getiren Fidan, bunların karşılanmasının öneminin teyit edildiğini aktardı.

Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin katlanarak devam ettiğini belirten Fidan, “Ülkemizin yoğun çaba ve katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun, girişimin canlandırılması için uygun bir zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz. Savaşın gidişatı da gündemimizde önemli bir yer tuttu.” diye konuştu.

Daha kalıcı bir tahıl anlaşmasının nasıl devreye girilebileceğine dair çalışmalar olduğunu aktaran Fidan, bunun oldukça karmaşık ve zahmet gerektiren bir iş olduğuna dikkati çekti.

Fidan,”(Karadeniz Tahıl Girişimi) Çalışmalarımız devam edecek, bu anlaşma hem dünya gıda güvenliği için hem de Karadeniz’in istikrarı ve barışı için fevkalade önemli.” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version