Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kürtçe öykü kitabı ‘Rêzan û Çolo’ çıktı

Kürtçe öykü kitabı ‘Rêzan û Çolo’ çıktı


ANKARA – Roger Sozdar’ın Kürtçe öykü kitabı “Rêzan û Çolo”, Aryen Yayınları’ndan çıktı. 

 

Kürtçe öykü kitabı “Tazî ” ile Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü yarışmasında ödül alan yazar Roger Sozdar’ın yeni kitabı çıktı. “Rêzan û Çolo” adlı Kürtçe öykü kitabı, Aryen Yayınları tarafından yayımlandı. 96 sayfalık kitap, 7 bölümden oluşuyor. Her bir bölümde, Mexmûr Kampı’ndaki öğrenciler tarafından çizilen resimler yer alıyor. Kitabın konusu ise, Serhat bölgesinde yaşayan 10-11 yaşlarındaki Rêzan adlı bir çocuk ile Çolo adındaki köpeğin başından geçenler. Öykü, Rêzan ile Çolo’nun arkadaşlığını, ailevi yaşam biçimlerini, askeri yasaklamaları ve gerillalar ile olan diyaloglarını anlatıyor. 

 

RÊZAN’IN HİKAYESİ

 

Rêzan, köylerine gelen gerillalara geliş nedenlerini sorar. Gerillalar, Rêzan ile arkadaşı Çolo’ya geliş nedenlerini öyküleyici bir dille anlatır. Gerillalar, Rêzan’a sihirli bir köy yaptıklarını, köydeki canlı ve cansız her şeyin bin bir renkte olduğunu ve geliş amaçlarının da sihirli köy yolu için parlak taş aramak olduğunu anlatır. Zaman içerisinde gerillar,  Rêzan’a ağaçtan bir at yapıp kendisine verir ve yaptıkları sihirli köyün inşası bittiğinde; tahtadan yaptıkları atın kanatlanıp kendisini  sihirli köye götüreceğini söyler. Ancak gerillalar bunu anlatırken, Rêzan’ın bu anlatılanları sır olarak tutmasını ve kimseye anlatmamasını söyler. Zaman içinde Rêzan tuttuğu sırrı ağzından kaçırır ve her şeyi annesine anlatır. 

 

ARKA KAPAK

 

Kitabın arkada kapağında Rêzan ile Ristem adlı gerillanın bir diyaloğuna yer verildi. Diyalog şöyle: 

 

“Ristem: İnşa ettiğimiz köyü hatırlıyor musun?

 

Rêzan: Evet!

 

Ristem: O köyde herkes böyle giyiniyor.

 

Rêzan: Neden?

 

Ristem: Orada heryer yeşil. O yüzden doğanın renginde olalım dedik.

 

Rêzan kendini o kıyafetlerin içinde hayal etti. Sonra Çolo’yu hayal etti. Çolo’nun görüntüsü gözünün önüne gelince gülümsedi. Ayağa kalktı ve Nadya’nın kefiyesini kendine sardı. “

 

Rêzan: Bu sefer seninle gelebilir miyim?

 

Ristem: Henüz değil. Çünkü o köy daha çok çocuklara sürpriz oluyor.

 

Rêzan: Peki biz ne zaman geleceğiz?

 

Ristem: Bitirmemize az kaldı. Evlerin duvarları, köyün yolları kaldı. Şayet sende bize yardım edip biraz  taş toplarsan kısa sürede biter ve gelebilirsiniz.”

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version