Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kullanmadığı köprü ve otoyollar için halkın cebinden 24 milyar TL ödendi


Vatandaşın geçmediği ve kullanmadığı halde parasını ödediği köprü ve otoyollar için devletin yüklenici firmaları yaptığı ödemeler rekor artış gösterdi. Bu yılın sadece ilk 6 ayında, devletin kasasından geçiş garantisi adı altında yaklaşık 24 milyar TL ödendi. Geçen yıla göre artış yüzde 167 olarak hesaplandı.

Devletin geçmediği ve kullanmadığı halde vatandaşın cebinden köprü ve otoyollar için yüklenici firmalara yaptığı ödemeler, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 167 artarak 24 milyar TL’ye ulaştı.

Kamu-Özel-İşbirliği (KÖİ) ile inşa edilen otoyol ve köprüler için müteahhitlere ödenen garanti ödeme tutarında 2023 yılı verileri ortaya çıktı. Buna göre, devletin kasasından garanti ödemeler için bu yılın ilk 6 ayında 23 milyar 768 milyon TL’ye çıkarken 2022’nin ilk 6 ayına göre yüzde 167’lik artış bir artış yaşandı.

YILLIK ÖDEME 60 MİLYAR LİRAYI AŞACAK

Garanti ödemelerde yıl sonu toplam tutar beklentisi de şimdiden 60 milyar TL’yi aştı. Kamu bütçesine önemli bir yük getirdiği gerekçesiyle eleştirilmesine karşın iktidarın yaygınlaştırmaya devam ettiği gelir garantili otoyol ve köprü projelerinin kamuya maliyetine ilişkin yeni veriler ortaya çıktı. Karayolları Genel Müdürlüğünün 2023 yılı Kurumsal ve Mali Beklentiler Raporu’na göre bu yılın ilk 6 ayında garantili projeler için Karayolları’nın kasasından 23 milyar 768 milyon TL çıktı.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, 2022’nin ilk 6 ayında aynı kalem için Karayolları Genel Müdürlüğü, müteahhitlere 8 milyar 901 milyon TL’lik ödeme yapmıştı. Böylece geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre garantili ödemelerde yüzde 167 oranında bir artış ortaya çıkmış oldu. Bu yılın başında otoyol ve köprülerde garanti ödeme için başlangıç ödeneği 53 milyar 650 milyon TL olarak belirlenirken, yeni tabloya göre yıl sonu gerçekleşme tahmini de 60 milyar 116 milyon TL olarak güncellendi.

Öte yandan kurum bütçesindeki sapmanın sermaye giderlerinde de yaşandığı ortaya çıktı. Bu yılın başında sermaye giderleri bütçesi için 45 milyar TL’lik kaynak ayrılırken, henüz yılın ilk 6 ayında bu bütçenin büyük bir kısmı harcanarak 31 milyar 246 milyon TL’lik ödeme yapıldı. Aynı kalem için yıl sonu gerçekleşme tahmini de 114 milyar 254 milyon TL’ye yükseltildi.

Exit mobile version