Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kolombiya’da hükümetle ELN arasındaki ateşkes başladı

Kolombiya'da hükümetle ELN arasındaki ateşkes başladı


Kolombiya hükümeti ile ülkenin aktif kalan en büyük silahlı isyancı grubu Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında altı aylık ateşkes yürürlüğe girdi. Şubat ayına kadar sürmesi planlanan ateşkes, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile hükümet arasında geçen yıl yeniden başlayan devam eden barış görüşmelerinin ürünü. Uluslararası Kriz Grubu, 180 günlük ateşkesin başarılı olması halinde bunun “ELN ile imzalanan en uzun karşılıklı ateşkes” olacağını söyledi.

Devlet Başkanı Gustavo Petro ve müzakere ekipleri perşembe günü ilerleyen saatlerde müzakerelerde sivil toplumun varlığını garanti altına almayı amaçlayan bir komitenin açılışını yapacak. Bir gün önce, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oybirliğiyle ELN ateşkesini izlemek için Kolombiya’ya gönderilen gözlemci misyonunun yenilenmesi ve genişletilmesi yönünde bir karar aldı. Karar, 68 kadar ek uluslararası gözlemcinin misyona katılmasına izin veriyor.

Ağustos 2022’de göreve başlayan Devlet Başkanı Petro, Güney Amerika ülkesinde “topyekun barışı” yönetiminin kilit noktası haline getirmiş ve silahlı gruplarla müzakere etme sözü vermişti. ELN’nin üst düzey komutanı Antonio Garcia olarak bilinen Eliecer Herlinto Chamorro pazartesi günü yayınladığı videoda, “ELN merkez komutanlığı tüm birimlere Kolombiya devletinin silahlı kuvvetlerine, polisine ve güvenlik kuruluşlarına yönelik saldırı operasyonlarını askıya alma emri verdi”dedi. Garcia, gerekirse ateşkes süresince ELN’nin kendisini savunmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Hükümetin yüksek barış komiseri Danilo Rueda da salı günü yaptığı açıklamada, ateşkesin, şiddet olaylarını ve insan kaçırma gibi insan hakları ihlallerini önleyeceğini söyledi. Rueda, “Ateşkes döneminde sivil halk rahat edebilir” dedi.

Kolombiya’da yaklaşık 60 yıldır devam eden silahlı çatışmalarda 450 binden fazla insan öldürüldü. Bogota hükümeti ile yaklaşık 2 bin ila 5 bin savaşçının bulunduğu ELN arasındaki görüşmeler, 2019’da Petro’nun selefi Ivan Duque tarafından askıya alındıktan sonra komşu Venezuela’da geçen yılın Kasım ayında yeniden başlatılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version