Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kolombiya’da akaryakıta yüzde 50 zam protestosu

Kolombiya'da akaryakıta yüzde 50 zam protestosu


– Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da binlerce eylemci araba ve motosikletleriyle akaryakıt fiyatlarına yapılan yüzde 50’lik zammı protesto etti. Protestocular, Kolombiya’nın solcu hükümeti tarafından belirlenen aylık fiyat artışlarının küçük işletmelerin faaliyetlerini zorlaştırdığını ve gıda fiyatlarını artırabileceğini söylüyor. Devlet Başkanı Gustavo Petro ise benzin sübvansiyonlarının yılda yaklaşık 11 milyar dolarlık maliyetinden kurtulmaya çalışıyor. Muhalefetse akaryakıttan alınan verginin düşürülerek sorunun çözülmesini talep ediyor.

BİR YILDA YÜZDE 50’LİK ARTIŞ

Kolombiya’da geçen yılın ağustos ayında yaklaşık dört litre benzin 2,50 dolardan (yaklaşık 66 Türk Lirası) satılırken, hükümetin her ay sübvansiyonları azaltması nedeniyle şu anda dört litre benzin 3,40 doların (yaklaşık 90 Türk Lirası) üzerine çıkmış durumda.

PETRO, SÜBVANSİYONLARIN ZENGİNLERE YARADIĞI GÖRÜŞÜNDE

Kolombiya Maliye Bakanlığı yetkilileri yıl sonuna kadar, aylık asgari ücretin yaklaşık 280 dolar olduğu ülkede, benzin fiyatlarının 4 dolara kadar çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Bakanlık, temmuz ayında da motorine sağlanan sübvansiyonların ekim ayındaki yerel seçimlerden sonra kaldırılacağını ve fiyatların yaklaşık iki katına çıkacağını açıklamıştı. Devlet Başkanı Petro, ülkedeki benzin sübvansiyonlarının çoğunlukla araç sahibi olan daha zengin Kolombiyalılara fayda sağladığını savunuyordu. Ancak bazı gruplarla benzin fiyatları konusunda pazarlık yapmaya istekli olduğunu gösteren işaretler de vermişti.

SARI TAKSİLER İÇİN BENZİN FİYATLARI DONDURULACAK

Petro yönetimi hafta sonu, ülkedeki taksi şoförleri sendikalarıyla bir anlaşma yaparak ülkedeki 200 bin sarı taksi için benzin fiyatları dondurulmasını taahhüt etmişti. Ancak Kolombiya’daki muhalefet, hükümetin daha ileri gitmesi gerektiğini, zira benzin zamlarının pandeminin yaralarını sarmaya çalışan dağıtım çalışanları, şoförler ve küçük işletme sahiplerine de zarar verdiğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version