Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanada ve Kanarya Adaları’ndaki yangınlar söndürülemiyor, binlerce kişi tahliye edildi

Kanada ve Kanarya Adaları'ndaki yangınlar söndürülemiyor, binlerce kişi tahliye edildi


– İspanya’nın güneybatısındaki Kanarya Adaları’ndan Tenerife’de dördüncü gününe giren yangınlar nedeniyle 26 bin kişi tahliye edildi. Yetkililer, yangının kontrolden çıktığını, 15 Ağustos’tan bu yana Tenerife’nin en büyük doğal parkı dahil 5 bin hektarlık alanın yandığını açıkladı. Tenerife meteoroloji yetkilileri sıcaklıklıların artmaya devam etmesinin beklendiği bilgisini paylaştı. Bölgeden tahliye edilecek kişi sayısının artabileceği değerlendiriliyor.

KANADA’NIN BRITISH COLUMBIA EYALETİNDE OHAL İLAN EDİLDİ

Öte yandan, Kanada’nın British Columbia ve Kuzeybatı Toprakları eyaletlerindeki orman yangınlarını söndürme ve tahliye çalışmaları da hız kesmeden sürüyor. British Columbia Başbakanı David Eby, yaptığı açıklamada, son 24 saatte yangınların hızla yayıldığını ve durumun kötüleştiğini söyledi. Yaklaşık 15 bin kişinin tahliye edildiğini belirten Eby, “Bu hızlı kötüleşme nedeniyle bu gece eyalet genelinde olağanüstü hal ilan ediyoruz” dedi.

CBC News, eyaletteki yaklaşık 150 bin nüfuslu Kelowna kentinde çok sayıda binanın yangınlarda hasar gördüğünü bildirdi. Kentteki orman yangınlarıyla mücadelede öncelik alevlere havadan müdahale eden uçaklara verildiği için Kelowna Havalimanı’ndaki uçuşların durdurulduğu belirtildi. British Columbia Acil Durum Yönetimi Başkanı Bowinn Ma da bölgedeki 20 bin kişi için tahliye uyarısı yapıldığını ve durumun hızla gelişmesi nedeniyle bölge sakinlerinin kısa sürede toparlanıp ayrılmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.

YELLOWKNİFE’TA NEREDEYSE KİMSE KALMADI

Kanada’nın Kuzeybatı Toprakları eyaletinde devam eden orman yangınları, başkent Yellowknife’a yaklaşırken kentte tahliyelerden dolayı neredeyse kimse kalmadı. Eyalet yetkilileri, 48 saatten daha kısa sürede yaklaşık 19 bin kişinin tahliye edildiğini, yalnızca 2 bin 600 kent sakininin kaldığını belirtti.

İki gün önce, Yellowknife’taki dört yerleşim noktasının yüksek risk altında bulunduğu belirtilmiş, alevlerin kente yaklaşmasından dolayı halkının tahliyesine başlanmıştı. Kanada’da 16 Ağustos itibarıyla 1067 orman yangınının devam ederken, ülkede bu yıl 21 bin kilometrekarelik alan yandı.

TENERIFE DE SU TASARRUFU ÇAĞRISI, YANGIN SÖNME AŞAMASINDAN UZAK

Tenerife’deki yangının, Ada’nın kuzeyindeki kasabalara su getiren bir kanalda da ciddi hasara yol açması nedeniyle bazı bölgelerde su kesintileri yaşanırken halka suyu “tasarruflu kullanmaları” çağrısı yapıldı. Orman Hizmetleri Müdürü Pedro Martinez, yangının “sönme aşamasından uzak” olduğunu ancak itfaiyecilerin can kaybı ve hasarı önlemek için mümkün olan her şeyi yaptığını ifade etti.

Kanarya Adaları Özerk Yönetimi Başkanı Fernando Clavijo, basına yaptığı açıklamada, “Dün gece meteorolojik koşullar açıkçası çok şiddetliydi. Rüzgar, sıcaklar ve koşullar tahmin ettiğimizden çok daha kötüydü, yangının kuzeye sıçramasına neden oldu” dedi. Daha Önce, yangını söndürme çalışmalarında 200’den fazla personelle 13 uçak ve helikopterin görev aldığı bilgisi paylaşılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version