Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya’da Khanun Tayfunu: Bir kişi öldü, yüz binlerce hanenin elektriği kesildi

Japonya'da Khanun Tayfunu: Bir kişi öldü, yüz binlerce hanenin elektriği kesildi


Güçlü ve yavaş hareket eden Khanun Tayfunu Japonya’nın güneybatı adalarına yaklaşırken şiddetli rüzgarlar, çarşamba sabahı popüler turizm merkezi Okinawa’daki elektrik hatlarını vurdu. 200 binden fazla hanenin elektriği kesildi. Şu ana kadar tayfun nedeniyle ülkede kişi öldü, 11 kişi de yaralandı.

Yangın ve Afet Yönetim Ajansı’na göre, bir kişi çöken bir garajın altında ezildi ve ölü bulundu. Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), başkent Tokyo’nun yaklaşık 1600 km güneybatısındaki popüler bir turistik yer olan tropikal Okinawa vilayetinde yaklaşık 700 bin kişiye evlerini tahliye etmeleri tavsiyesi verdi.

Japon basınındaki görüntülerde şiddetli rüzgarların birkaç otoparkta arabaları ters çevirdiği ağaçların şiddetle sallandığı ve sokakların su altında kaldığı görüldü. JMA’ya göre, Okinawa’daki bazı yerlerde çarşamba sabahı yaklaşık 200 km/s şiddetli rüzgar kaydetti ve son 24 saatte 250 mm’den fazla yağmur yağdı.

Cep telefonu operatörleri SoftBank Corp ve KDDI, elektrik kesintisi nedeniyle Okinawa’nın bazı bölgelerinde telefon ve internet bağlantılarının kesildiğini de açıkladı. Okinawa’nın başkenti Naha’da havalimanı çarşamba itibarıyla ikinci gün tamamen kapatıldı. Japonya Ulaştırma Bakanlığı, salı ve çarşamba günleri toplam 951 uçuşun iptal edildiğini, 35 feribot hattının ise operasyonlarını askıya aldığını söyledi. Büyük kurye şirketleri Yamato Holdings ve SG Holdings’e ait Sagawa Express, ulaşımdaki aksama nedeniyle Japonya’nın diğer bölgelerinden Okinawa’ya yapılan tüm paket teslimatlarını durdurdu.

JMA, tayfunun cuma gününe kadar Doğu Çin Denizi üzerinden batıya, Çin’in Zhejiang ve Fucian eyaletlerine ve Tayvan’ın kuzeyine doğru ilerleyeceğini, ancak daha sonra kuzeydoğuya dönerek Japonya’nın üçüncü büyük adası Kyushu’ya yönelebileceğini tahmin ediyor. Khanun Tayfunu, kuzey Çin’i vuran ve Filipinler’deki pirinç üretimine zarar veren Doksuri Tayfunu’nun ardından geldi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version