Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İzmir’in yoksul mahallelileri: Hayatımız ekonomi oldu


İZMİR – İzmir’in yoksul mahallerinde yaşayan yurttaşlar, hayatlarının ekonomiden ibaret olduğunu söyledi. 

 

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, hayatın her alanında etkisini gösteriyor. İğneden ipliğe her şeyin zamlandığı ülkede, halk yoksullukla boğuşuyor. İzmir’de de kentin yoksul mahallelerinde yaşayan yurttaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Bayraklı İlçesi Yamanlar Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, artan hayat pahalılığına tepki göstererek, ekonomik krize karşı çözüm talebinde bulundu. 

 

‘TOPLUM KAOS YAŞIYOR’ 

 

Toplumun tümünün krizden etkilendiğini söyleyen mahalleli Abdulkerim Aksoy (61), kriz nedeniyle toplumun kaos yaşadığını ifade etti. Günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ifade eden Aksoy, ekonominin düzelebilmesi için bütün kurumların denetlenmesi gerektiğini belirtti. Aksoy, “Para nereye gidiyor, nereye geliyor, bunları halka sunmalı. Bugün bir dükkan açayım desem, vergilerinden işçisine, sigorta parası derken açamam. Devletin üretime yönlendirmesi lazım. Eğer bir ülkede üretim olmuyorsa, o ülke biter. Önümüzde yerel seçimler var, yine yalanlara başlayacaklar. Türkiye’de sistem çürümüş, kim gelirse gelsin düzelmez. Yobazlık, hırsızlık,  rüşvet, adam kayırma varsa, kimse bir şey yapamaz” şeklinde konuştu. 

 

‘YOKSULLUK ŞİDDETİ ARTIRIYOR’

 

Mahalleli Mehmet Çelik, bütçenin savaşa gittiğini belirterek, “Evde huzur kalmadı. Çoluk çocuğumuzla kavga ediyoruz. İnsanlar intihar ediyor. Çünkü geçinemiyor. İnsan evini geçindiremezse, aklına kötü şeyler gelir. Bir ailenin beş çocuğu varsa ve borçla geçinirse, o ev çöker. Ülkede bütün topraklar satılıyor. Elde de hiçbir şey kalmadı, hep borçla döndürülmeye çalışılıyor” dedi. 

 

‘KRİZİN NEDENİ SAVAŞ’

 

Ülkenin bataklığa sürüklendiğini söyleyen Hikmet Tasuk (51), “Ülke tekeri patlamış bir araba gibi uçuruma gidiyor. Türkiye yıllardır Suriye’de, Irak’ta savaşıyor. Hangi Avrupa ülkesinde savaş var. Ortadoğu hep böyle. Bir domatesin kilosu 45 lira ise, kimse bir ekmek alamıyorsa, mülteciler bu ülkeye geliyorsa, buradaki insanlar mülteci olarak başka ülkeye gidiyorsa, söyleyecek çok bir şey kalmıyor. Bu ekonominin krizinin nedeni savaştır, bu nereye kadar gidecek. Bu ülkede barış olmadığı sürece hiçbir şey düzelmez” ifadelerinde bulundu. 

 

‘UTANMADAN OY İSTİYORLAR’

 

Ekrem Balkaya (70), böylesi bir ekonomik krizi daha önce yaşamadığını söyleyerek, “Ülkeyi yönetenler gelsin, benim yaşadığım yerde bir ay kalsın. Yakıt 15 lira iken 40 lira oluyorsa, çok zorluk var. Ben emekliyim, hayatımda ilk defa böyle rezalet görüyorum. Gelsinler 7 bin 500 TL ile yaşasınlar. Sonra gelsinler utanmadan oy istesinler. Sabah evden çıkıyoruz, akşam eve dönüyoruz. Geçinemiyoruz. İnsanlar 1 kilo et alamıyor. Bir simit 10 liraya çıkmış. Elektrik, su faturası derken, insanlar nasıl geçinecek. Avrupa’dan insanlar ailesiyle geliyor, burada bir ay geziyor, eğleniyor. Biz buradan çeşmeye gidemiyoruz. Bu hükümet başta olduğu sürece ekonomi düzelmez” diye belirtti.

 

‘HAYATIMIZ EKONOMİ OLMUŞ’

 

Artan masraflar nedeniyle geçim zorluğundan yakınan Sevgi Katır (42), günden güne her şeyin zamlandığına dikkat çekti. Katır, “Çocuklarımızın okulları açılıyor, son dönemde ev kiraları arttı. Kasaba, manava, bakkala gidiyorsun, bir şey alamıyorsun. Her şey pahalı. Ülkenin gidişatı hiç iyi değil. Üretim yok, sürekli tüketiyoruz. Gençler, kadınlar işsiz. Mahallemizde güler yüz bulamıyoruz. Her gün kötü olaylar duyuyoruz. Bunun nedeni ekonomik krizdir. Gençler ‘Ne yapacağız?’ diye düşünüyorlar. Evlerde insanlar sürekli tartışıyor, psikolojileri bozulmuş. Büyükler ne konuşuyorsa, küçükler aynısını söylüyor. Hayatımız ekonomi olmuş” diye konuştu. 

 

MA / Delal Akyüz

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version