Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveç’te Kuran yakan Iraklı göçmen Momika’ya TikTok cezası

İsveç'te Kuran yakan Iraklı göçmen Momika'ya TikTok cezası


Sosyal medya platformu TikTok, İsveç’te Kuran yakma eylemlerinde bulunan Iraklı göçmen Salwan Momika’yı para kazanma özelliğinden men etti.

İsveç devlet radyosu SR’ye açıklama yapan Tiktok yetkilileri Momika’nın hesabının para kazanma özelliğinin kapatıldığını doğruladı.

‘BAŞKA GELİRİM YOK’ DEDİ

Ülkenin resmi haber ajansı TT’ye açıklama yapan Momika, Tiktok’ta canlı yayımladığı Kuran yakma gibi eylemlerin videolarının milyonun üzerinde seyirciye ulaştığını söyledi. Canlı yayın esnasında 1 saatte Tiktok’tan 100 dolarla 300 dolar arasında para kazandığını dile getiren Momika, bundan başka geliri olmadığını ve Tiktok’un da gelir getiren bu özelliğini kapattığını aktardı.

NE OLMUŞTU?

Momika, İsveç’in başkenti Stockholm’deki Büyük Cami önünde polis koruması altında Kuran yakmıştı. Türkiye dahil nüfusunun çoğunluğu Müslüman ülkelerden eyleme şiddetli tepkiler gelmiş, Irak’taki milliyetçi Şii dini lider Mukteda Sadr’ın Bağdat’taki İsveç Büyükelçisi’nin kovulması ve elçilik önünde protesto düzenlenmesi çağrısı üzerine yüzlerce Iraklı elçilik binasını basmıştı.

Momika, İslam dini İsveç’te yasaklanana kadar eylemlerini sürdüreceğini söylemiş ve 18 Ağustos’ta bir kez daha Kuran yaktı.

MOMİKA’YA MÜDAHALE EDEN KADIN GÖZALTINA ALINMIŞTI

Momika bu kez İran’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yaktı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin fotoğrafı ve İran bayrağıyla ayaklarını sildi. Momika’yı protesto eden kişilerin arasında bulunan bir kadın ise Momika’nın yaktığı Kuran’a yangın söndürücü tüple müdahale etti. Ortalığı sis kaplarken polis, kadını etkisiz hale getirerek gözaltına aldı. Eylem sonrası olay yerinden zırhlı polis aracıyla ayrılan Momika ve yanındaki diğer eylemciye 10’u zırhlı olmak üzere 20 polis aracı ve yaklaşık 100 polis eşlik etti.

IRAKLI MOMİKA KİMDİR?

23 Haziran 1986’da, nüfusun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Ninova’nın Hemdaniye beldesinde Hıristiyan bir aileye doğan Momika, kendisini “yazar, aydın ve insan hakları aktivisti” olarak tanımlıyor. Rudaw’ın edindiği bilgilere göre de, 2019’dan beri ateist. ‘Süryani Şahinleri Taburu’nun kurucusu olan Momika’nın, İsveç’te faaliyet yürüten Süryani Demokratik Birlik Partisi’ni de kurduğu belirtiliyor. Momika’nın, IŞİD’e karşı 2014’te kurulan, sivillere karşı insan hakları ihlalleriyle de tepki çeken Haşdi Şaibi’nin ve Hıristiyan üyelerinin, Hıristiyanların yaşadığı bölgelerde varlık göstermelerine de karşı çıktığı biliniyor. Rudaw’ın aktarımına göre Momika, Mart 2017’de grubuyla birlikte, Reyan Kildani adlı kişinin komutanı olduğu Babil Taburları’na saldırı düzenledi. İki grup arasında çatışma çıkarken, Momika Haşdi Şabi tarafından 18 gün boyunca gözaltında tutuldu .Kendini liberal, laik ve dinsiz bir Iraklı olarak tanımlayan Momika, şu anda aşırı sağcı bir parti olan İsveç Demokrat Partisi’ne üye. (AA, HABER MERKEZİ)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version