Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveç ve Norveç bu hafta son yılların en kötü sellerini yaşayabilir

İsveç ve Norveç bu hafta son yılların en kötü sellerini yaşayabilir

Pazartesi günü şiddetli yağış güney İskandinavya’yı etkisi altına alarak bir trenin raydan çıkmasına ve yolların sular altında kalmasına neden oldu. İsveçli ve Norveçli meteorologlar yetkililer on yıllardır bölgeyi vuran en aşırı yağışlı hava sisteminin yaşanabileceği uyarısını yapıyor.

İki ülkede meteoroloji yetkilileri bu hafta birkaç günü kapsayan kırmızı alarm yayınladı. Meteorologlar en sert etkilenen yerlerin 24 saat içinde bir aydan aldıkları yağışın üstünde yağış alabileceğini ve Norveç’te son 25 yılın, İsveç’te ise son 50 yılın en kötü sel facialarının yaşanabileceği uyarısını yaptı.

İsveç polisi 100’den fazla yolcu taşıyan bir trenin ülkenin doğusunda yağmurun demiryolu setini kısmen yıkaması nedeniyle raydan çıktığını ve hastaneye kaldırılan üç kişinin yaralandığını söyledi. Şiddetli rüzgarlar ve gök gürültülü fırtınalar yerel elektrik hatlarını devre dışı bıraktı ve birkaç Baltık ve Kuzey Denizi feribotunun yanı sıra bir miktar hava trafiğini kesintiye uğrattı ayrıca, Norveç belirli tren seferlerini askıya aldı ve bir dizi açık hava futbol maçını erteledi.

NORVEÇ BAŞBAKANI: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ

Pazar günü geç saatlerde İsveç’i vuran ve pazartesi günü Norveç’e ulaşan alçak basınç sistemi, Norveç Meteoroloji Enstitüsü tarafından “Hans” olarak adlandırıldı ve hava sistemine isim vermenin halkın dikkatini çekmeyi kolaylaştırdığını söyledi. Yetkililer, en çok etkilenenleri nehirlerden ve dik yokuşlardan uzak durmaları ve yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda seyahat etmeleri konusunda uyardı. Sağanak yağışın önümüzdeki günlerde devam etmesi planlandığından, yaygın maddi hasar riskinin yüksek olduğu söylendi.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere ise dünyadaki aşırı hava olaylarının daha sık hale gelmesini beklediğini söyledi. Kamu yayıncısı NRK’ya konuşan Stoere, “Norveç’te daha vahşi ve daha yağışlı hava, iklim değişikliğinin bir etkisi” dedi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version