Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere’den Rusya yaptırımları: İki Türk şirket de listede

İngiltere'den Rusya yaptırımları: İki Türk şirket de listede


İngiltere aralarında Türkiye’den iki şirket ve İranlı bir insansız hava aracı üreticisinin de yer aldığı bir dizi yabancı şirketi, Rus kuvvetlerine Ukrayna’ya karşı kullanılmak üzere silah ve bileşen sağlamakla suçlayarak yaptırımlar getirdi. İngiliz hükümeti, İran, Türkiye, Rusya, Belarus, Slovakya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) deki kişi ve işletmelere yönelik 25 yeni yaptırım getirdiğini duyurdu.

‘DÖNÜM NOKTASI NİTELİĞİNDE’

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, “Dönüm noktası niteliğindeki yaptırımlar, Rusya’nın cephaneliğini daha da azaltacak ve (Rusya Devlet Başkanı) Putin’in şu anda zor durumda olan savunma sanayisini destekleyen tedarik zincirlerindeki ağı kapatacak” dedi. İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği, Moskova’nın “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı Ukrayna’yı işgalinden dolayı Rusya’yı cezalandırmak için geçen Şubat ayından bu yana çeşitli yaptırımları hayata geçiriyor.

LİSTEDE İKİ TÜRK ŞİRKET YER ALDI

Halihazırda Şubat ayında açıklanan ABD yaptırımlarına tabi olan İranlı insansız hava aracı üreticisi Paravar Pars ve yedi yöneticisi ile Türkiye merkezli iki mikroelektronik ihracatçısı, İngiltere tarafından hedef alınanlar arasında yer aldı. Açıklamada Türkiye’deki Turkik Union ve Azu International adlı şirketlerin Rusya’ya Ukrayna savaşında kullandığı mikroelektronik ürünleri ihraç edilmesindeki rolü nedeniyle yaptırım listesinde olduğu belirtildi. Hükümet ayrıca, İsviçre merkezli bir kripto varlık yöneticisi DuLac Capital Ltd.’nin Moskova ofisinin şefi olduğunu söylediği İsviçre vatandaşı Anselm Oskar Schmucki de dahil olmak üzere bir dizi kişiyi de yaptırım listesine ekledi.

Yaptırımlar, Birleşik Krallık’taki kuruluşların yaptırım uygulananlara tröst hizmetleri (tröst veya benzeri bir düzenleme oluşturulması) sağlamasını yasaklıyor ve ayrıca Birleşik Krallık’ta tutulan varlıklarını bloke eden varlık dondurmaları dayatıyor.

Ukrayna krizinin başlamasından bu yana 1.600’dan fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayan İngiliz hükümeti, son yaptırım turunun üçüncü ülkelerdeki askeri tedarikçilere yönelik şimdiye kadarki en büyük yaptırım eylemini oluşturduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version