Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere’de eğitim emekçileri hükümetin zam önerisini kabul etti: Sağlık çalışanları teklifi reddedebilir

İngiltere'de genel grev: Sendikalar birleşti, 500 bine yakın kişi iş bıraktı


– İngiltere’de kamu sektöründeki grev dalgasında başı çeken ve birçok kez ülkedeki okullarda greve giden Ulusal Eğitim Sendikası (NEU), hükümetin 13 Temmuz’da açıkladığı yüzde 6,5’luk zam teklifini kabul edeceğini açıkladı.

NEU: 30 YILIN EN YÜKSEK ÜCRET ARTIŞI

NEU’nun ortak genel sekreterleri Mary Bousted ve Kevin Courtney, son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarının ölçüldüğü ülkede yapılan anlaşmayı “otuz yılı aşkın bir süredir verilen en yüksek ücret artışı” diye tanımladı. Eğitim sendikaları bu ayın başlarında planladıkları grevleri iptal edeceklerini açıklamış ve sendika üyelerine hükümetin ücret teklifini kabul yönünde oy kullanmalarını tavsiye etmişti.

ÜYELERİN YÜZDE 60’I OYLAMAYA KATILDI, YÜZDE 86’SI ‘KABUL’ DEDİ

450 binden fazla öğretmen, öğretim görevlisi, eğitim destek personeli ve yöneticiyi temsil eden NEU, elektronik oylamada oy kullanan öğretmen üyelerinin yaklaşık yüzde 86’sının teklifi kabul etmeyi ve sektördeki eylemi sonlandırmayı seçtiğini duyurdu. Üyelerin oylamaya katılım oranıysa yüzde 60 düzeyinde gerçekleşti. İngiltere Eğitim Bakanı Gillian Keegan, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya sitesi X’te yaptığı paylaşımda “Bu öğretmenler için iyi bir haber, veliler için iyi bir haber ve en önemlisi öğrenciler için iyi bir haber” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TEKLİFİ KABUL ETMEYEBİLİR

Diğer üç İngiliz eğitim sendikası da hükümetin teklifini üyelerine sunacaklarını açıkladı. Ancak, sağlık çalışanları hükümetin teklifini kabul etmeye pek istekli görünmüyor. Ülkede enflasyonun 40 yıl sonra ilk defa yüzde 11 düzeyine yükselmesiyle milyonlarca sendikalı işçi, enflasyon oranında zam talep ediyor ve yaklaşık bir yıldır çeşitli grevler örgütlüyor. İngiltere parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası ocak ayında aralarında demiryolları ve acil durum hizmetleri gibi sektörlerin de bulunduğu çeşitli iş kollarında geçerli olacak ‘zorunlu çalışma’ yasasını kabul etmişti. Tasarı, işbaşı yapmayanların işten atılabilmesini de öngörüyordu. Hükümet farklı sektörlere yüzde 2 ile 4 arasında değişen zam teklifleri yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version