Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İNCELEME | Cevdet Yılmaz, kimleri ‘üst orta gelir’ ligine çıkardı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İlk konut alımı için destek çalışması yapılıyor


HABER İNCELEME | TR724 EKONOMİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın son açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Yılmaz, AKP Gaziantep İl Başkanlığı’nı ziyaretinde yaptığı açıklmada, “Yaptıklarımızla son 20 yılda Türkiye’yi dünyada alt orta gelir liginden üst orta gelir ligine kadar çıkardık. Yüksek gelirli ülkeler liginin de eşiğindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Cevdet Yılmaz’a göre Türkiye ‘yüksek gelirli ülkeler ligine girmenin eşiğinde. Peki gerçekten öyle mi?

AKP’nin 2023 yılı kişi başına milli gelir hedefi 25 bin dolardı. 2022 yılı kişi başına milli geliri 10 bin 655 dolar oldu. 9 yıl öncesinin bile altında! Ancak hiç bir yetkili bu konuda tek kelime etmiyor!

TÜRKİYE ASGARİ ÜCRETE MAHKUM EDİLDİ

Asgari ücret 11 bin 402 liraya çıkarıldı. Türkiye’de resmi verilere göre toplam çalışanların yüzde 50’den fazlası asgari ücretle çalışıyor. AB ülkelerinde asgari ücretle çalışma oranı ortalaması yüzde 9! Türkiye’de çalışanlar asgari ücrete mahkum edilmiş durumda.

En düşük emekli maaşı ise 7 bin 500 TL’ye tamamlanıyor. Emekliler perişan. Yakınlarının destekleriyle hayatta kalmaya çalışıyorlar. Son yüzde 25’lik güncellemede 6 milyon emekli kök maaşları 6 bin TL’nin altında olduğu için hiç zam alamadı.

BARINMA KRİZİ 3 YILDIR ÇÖZÜLEMEDİ

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ortalama 2+1 ev kiraları 10 bin lira. İnsanlar ev kiralarını ödeyemez hale geldi. Barınma krizi tırmanıyor. İktidar 3 yıldır sorunu ‘çözeceğini’ söylüyor ancak bir arpa boyu yol alınamadı.

Türkiye’de asgari ücret ve onun bir tık üzerinde maaş alan insanlar için ev ya da otomobil almak artık hayal. Anadolu’da her hangi bir şehirde bile 2+1 ortalama bir ev 2 milyon lira civarında fiyatlanıyor. İkinci el 3-5 yaşında binilebilecek bir otomobilin fiyatı ise 700-800 bin lira.

TÜRK-İŞ temmuz ayında 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 37.974 TL, açlık sınırının ise 11.658 TL’ye yükseldiğini açıkladı. Açlık sınırı net asgari ücretin bile üzerinde.

VATANDAŞLAR BORÇ BATAĞINDA

Adalet Bakanlığı’nın icra ve iflas dairelerine yönelik verilerine göre, 2022 yılında icra ve iflas dairelerindeki dosya sayısı önceki yıllardan devredenlerle birlikte toplam 33,2 milyonu aştı. Vatandaş gırtlağına kadar borç batağında…

Ancak Cevdet Yılmaz’a göre Türkiye, ‘üst gelir ligine’ çıkmaya hazırlanıyor…

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Cevdet Yılmaz’ın söz konusu açıklamasını alıntıladığı paylaşımında, “Yalan söylüyor. Orta gelir grubunda değiliz artık. Orta gelir alt sınır 14 bin dolar. Orta gelir üst sınır 20 bin dolar. Kandırıyorlar sizi.” ifadelerini kullandı.

Veysel Ulusoy, daha sonra yaptığı bir başka paylaşımda ise “Bir ülkenin orta gelir kutucuğunun üst sınırında olması için ABD’nin kişi başı gelirinin yüzde 40’ına ulaşmış olması gerekir. Buna karşılık gelen üst sınır günümüzde 26 bin dolardır. Ampirik araştırmalarda bu ortalama 20 bin dolar olarak kabul edilir. Yönetenler yalan söylüyor!” yazdı.

Cevdet Yılmaz’ın söz konusu açıklaması sosyal medyada ciddi tepkiye neden oldu. Vatandaşlar Yılmaz’a soruyor: “Üst gelir ligine kiminle çıktınız? Bundan bizim neden haberimiz yok? Üst lige çıkarken bizi neden unuttunuz?”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version