Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hindistan’ın ardından Rusya da açıkladı: Yaklaşık 50 yıl sonra Ay’a uzay aracı gönderiyor

Hindistan'ın ardından Rusya da açıkladı: Yaklaşık 50 yıl sonra Ay'a uzay aracı gönderiyor


– Rusya yaklaşık 50 yıl sonra Ay’a uzay aracı göndermeye hazırlanıyor. ‘Luna-25’ adlı uzay aracı Moskova’nın yaklaşık 5 bin 600 kilometre doğusunda yer alan Vostoçni Uzay Üssü’nden fırlatılacak. Roket iticilerinin düşeceği hesaplanan üssün yakınlarındaki Şahtinski kentinin bazı bölgelerinin fırlatmanın gerçekleşeceği 11 Ağustos’ta tahliye edilmesi planlanıyor.

ŞAHTİNSKİ KENTİ FIRLATMA ÖNCESİ TAHLİYE EDEİLCEK

Çin sınırına 30 kilometre mesafedeki Habarovsk’da bulunan Verkhnebureinskyi bölgesi başkanı Alexey Maslov, Telegram üzerinden bugün yaptığı açıklamada, “Umalta, Ussamakh, Lepikan, Tastakh, Saganar nehirlerinin ağzı ve Bureya Nehri üzerindeki feribot geçişi alanı, iticilerin düşme bölgesine giriyor. Şahtinski sakinleri tahliye edilecek” ifadelerini kullandı.

BİR YIL BOYUNCA AY YÜZEYİNDE KALMASI HEDEFLENİYOR

Rus Uzay Ajansı’na (Roscosmos) göre, Luna-25 bir Soyuz-2 Fregat iticisiyle fırlatılacak ve Ay’ın güney kutbuna ulaşan ilk uzay aracı olacak. Ajans, “Misyonun öncelikli hedefinin yumuşak iniş teknolojilerinin geliştirilmesi, Ay’ın iç yapısının incelenmesi ve su da dahil olmak üzere Ay’da bulunan kaynakların araştırılması olduğunu” dile getirdi. Luna-25’in bir yıl boyunca Ay yüzeyinde çalışması planlanıyor.

DÜN HİNDİSTAN AY’IN GÜNEY KUTBUNA İNİŞ İÇİN HAZIRLANDIĞINI DUYURMUŞTU

Dün de Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Ay’ın güney kutbuna yönelik bir takip görevinde bulunan uzay aracı Chandrayaan-3’ün Ay yörüngesine başarıyla girdiğini duyurmuştu. Yetkililer, Sanskritçe’de “ay aracı” anlamına gelen uzay aracının yörüngeye girdikten sonra herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını belirtmişti. Uzay aracının aynı zamanda Ay’ın nispeten keşfedilmemiş güney kutbuna iniş yapması da hedefler arasında yer alıyor. Hindistan başarılı bir iniş gerçekleştirirse, ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra bu başarıya imza atan dördüncü ülke olacak. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version