Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hayvancılığın merkezinde kasaplar kepenk kapatmanın eşiğinde


WAN – Hayvancılığın merkezi olan Wan’da, art arda yapılan zamlar ve alım gücünün düşmesi nedeniyle kasaplar kepenk kapatmanın eşiğine geldi. 

 

Ekonomideki kötü gidişat, halkın hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, Wan’da 2021 yılında küçükbaş hayvan varlığı 3 milyon 384 bin 220 oldu. Wan küçükbaş hayvan varlığında Türkiye’de birinci sırada yer almasın rağmen kuzu eti 230, koyun eti 200, dana eti ise 320 TL’nin üzerinde satılıyor. Hayvancılığın merkezi konumunda olan Wan’da, et fiyatlarının yüksek olması, kasap işletmecilerini iş yapamaz duruma getirdi.

 

GİDER YÜKSEK, GELİR AZ 

 

Et fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen kasap Naci Bahadır, halkın et alacak alım gücünün olmadığını söyledi. Akaryakıta gelen zamlardan sonra başta et piyasası olmak üzere tüm ürünlerin olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Bahadır, kentin hayvancılık merkezi olduğu halde et ithal edildiğini ifade etti. İnsanların gövde gövde et aldığını dile getiren Bahadır, gelinen aşamada yarım kilo ya da 1 kilo alındığını söyledi. Kilo ile et satışlarının çok nadir olduğunu dile getiren Bahadır, “Bu durumdan kaynaklı işlerimizde de durgunluk var. Bizleri şu an ayakta tutan lokantacılardır, lokantacıları da ayakta tutan İranlılardır. Bunlar gittiklerinde, haliyle onların işlerinde de durgunluk olacaktır. Eskiden bir dananın maliyeti 30 bin TL iken, şu an 100 bin TL’dir. Artan maliyetler çok yüksek, giderimiz yüksek, gelirimiz az. Ay sonunu kıt kanat getiriyoruz. Biz, kasap esnafı olarak önümüzü göremiyoruz” dedi. 

 

ESNAF KEPENK KAPATIYOR 

 

Yem ve samana yapılan zamlardan sonra besicilerin de artık iş bıraktığını ifade eden Bahadır, “Bizler de bundan dolayı mağduriyet yaşıyoruz, hayvan bulamıyoruz. Son günlerde birçok kasap arkadaşımız borçlardan dolayı dükkânlarını kapatmak zorunda kaldı. Yetkililere çağrımız, hayvancılığı bitirmesinler. Çiftçilerimize destek olmaları lazım. Alım gücü olmadığından dolayı halk bir şey alamıyor. Hiç olmazsa bu zamlar dursa, belki halk da bir nefes alır” ifadelerini kullandı.

 

‘ALIM GÜCÜ KALMADI’ 

 

Genel olarak piyasada et fiyatlarının giderek arttığını ifade eden Harun Atsız ise, “Halkın alım gücü yok, hatta evine ekmek götüremeyenler var. Bizler de bu duruma katlanıp, geçiniyoruz. Bu zamlara tepki de gösteremiyoruz, çünkü muhatap bulamıyoruz. En kötü et bile şuan 250 TL den başlıyor. Dana eti de fiyat olarak 300 TL’nin altına düşmüyor. Wan gibi bir yerde, bugün bir kilo ete 300 TL fiyat veriliyorsa, halk bunu alamıyorsa, bunun sorumlusu başımızdakidir. Alım gücü olmadığından dolayı piyasa durgun ve bu durum hem esnaf hem halkı etkiliyor. Zamlar bu gidişle düşmeyecek ve sürekli yükselecek. Hiçbir esnaf hayatından memnun değil. Büyük bir mağduriyet var ve bunun önüne geçilmiyor. Geçen yıl evine bin TL’ye bütün malzemesini alan birey, bugün gidip bin TL’ye iki poşet eşya alamıyor. İnşallah bu durum değişir ama hiç değişecek gibi de değil. Bir gelecek göremiyoruz, daha kötü günleri göreceğiz” diye konuştu. 

 

‘FİYATLAR DAHA DA ARTACAK’

 

Fiyatların her geçen gün yükseldiğine dikkat çeken esnaf Muzaffer Sarban, ete her ay iki defa zam yapıldığını söyledi. Sarban, “Bizler bu zamları sorduğumuzda, akaryakıta gelen zamları gerekçe gösteriyorlar. Mallar dışarıdan geldiği için kira ve akaryakıt gerekçe gösteriliyor. Wan’da şuan koyun sezonu ama koyun etinde çok az bir düşüş var. Geçen yıl bir gövde et alan biri, şuan 3 kilo et alamıyor. Bütün gıda ürünlerinde yükselme var. Bundan dolayı halkın alım gücü düşüyor. Tavuk eti de yükselmiş durumda. Bir kilo kanat 110 TL. Bu da çok pahalı, alamayan insan var. Umudumuz, bu ürünlerin ucuzlaması ama bu gidişatla düşmeyecek gibi. Bu zamların asıl nedeni başımızdaki iktidardır” şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version