Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hawaii’deki orman yangınında ölü sayısı 67’ye yükseldi: Yüzlerce kişi hala kayıp

Hawaii'deki orman yangınında ölü sayısı 67'ye yükseldi: Yüzlerce kişi hala kayıp


ABD’ye bağlı Hawaii eyaletinin Maui Adası’ndaki orman yangınlarında ölü sayısı 67’ye yükseldi. Ölü sayısının artışıyla birlikte orman yangınları, Hawaii’nin ABD eyaleti olmasından bu yana yaşadığı en ölümcül doğal felaket oldu. 1960 yılında Hawaii’nin Büyük Adası’ndaki tsunami 61 kişiyi öldürmüştü.

EKİPLER ÖLÜ VE KAYIPLARI ARAMAYI SÜRDÜRÜYOR

Yetkililer yüzlerce kişi hala kayıp olduğunu ve ölü sayısının artmasının beklendiğini duyurdu. Maui Adası’ndaki yangınlarda büyük zarar gören tarihi kasaba Lahaina’nın sakinlerinin, yangından harap olan kasabalarındaki zararı değerlendirmek için cuma günü kısa bir süre için evlerine dönmelerine izin verildi. Sadece sırtlarındaki giysilerle tahliye edilen kişiler, BBC’ye ikametgahlarını kanıtlamanın zor olabileceğinden endişe duyduklarını söyledi. Yangınlar yaklaşık 1000 binayı yerle bir etmiş, binlerce kişiyi evsiz bırakmıştı. Lahaina kasabasını yeniden inşa etmenin uzun yıllar ve milyarlarca dolar gerektireceği belirtiliyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK

Her gün yerel saatle 22:00’den 06:00’ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak ve kasabanın en çok etkilenen bölgelerinden bazıları arama kurtarma personeliyle sınırlı kalacak. Lahaina’nın bulunduğu Batı Maui’de hala elektrik ve su yok. Arama ekipleri hala bölgede orman yangını kurbanlarını arıyor. Sahil Güvenli ise şimdiye kadar kasaba limanının yakınındaki sudan 17 kişiyi canlı olarak çıkardığını söyledi.

Hawaii’den ABD Senatörü Brian Schatz MSNBC’ye verdiği demeçte, “Yanan bu yapıların hiçbirine kimse girmedi ve maalesef ölü sayısının önemli ölçüde artacağını tahmin ettiğimiz yer burasıdır” dedi.

YANGINLAR BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINA ALINDI

Maui County yaptığı açıklamada, çalılıklardan kasabaya yayılan Lahaina yangınının hala yanmakta olduğunu ancak yüzde 85’inin kontrol altına alındığını söyledi. Adadaki diğer iki orman yangını da yüzde 80 ve yüzde 50 oranlarında kontrol altına alındı.

İNCELEME BAŞLATILDI

Hawaii Başsavcısı, yetkililerin orman yangınlarına nasıl tepki verdiğine dair “kapsamlı bir inceleme” yaptığını duyurdu. Yetkililerin ada sakinlerini yeterince hızlı uyarıp uyarmadığı konusunda soru işaretleri bulunuyor. Adada doğal afetler ve diğer tehditler konusunda uyarıda bulunmayı amaçlayan acil durum sirenleri var ancak yangın sırasında bu sirenler çalmamış gibi görünüyor. Hawaii Valisi Josh Green CNN’e yaptığı açıklamada uyarı sirenlerine atıfta bulunarak “Tam olarak ne olduğunu ve ne zaman olduğunu bildiğimizden emin olmak için bu sabah kapsamlı bir inceleme yetkisi verdim” dedi.

Hawaii’nin Maui adası ve Büyük Adası’ndaki orman yangınları salı gecesi başlamıştı.Yangınların nasıl başladığı hala bilinmiyor, ancak kasırga rüzgarları ve kuru hava alevlerin hızla yayılmasına yardımcı olmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version