Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hawaii’de ‘yüzyılın en kötü yangınları’ hâlâ sürüyor: Ölü sayısı 93’e yükseldi

Hawaii'de 'yüzyılın en kötü yangınları' hâlâ sürüyor: Ölü sayısı 93'e yükseldi


– ABD’de turizm cenneti Hawaii’de süren orman yangınlarında ölenlerin sayısı 93’e ulaştı. Yüzlerce kişinin kayıp olduğu adada yaşanan felaket şimdiden ülkede son 100 yılda en çok ölümün yaşandığı orman yangınları olarak kayıtlara geçti. Adadaki hasarın boyutu, hızla ilerleyen yangının tarihi tatil beldesini yerle bir etmesinden, binaları yok etmesinden ve arabaları eritmesinden dört gün sonra daha net şekilde ortaya çıktı

YANGIN BÖLGESİNİN SADECE YÜZDE 3’Ü ARANABİLDİ

Hawaii Valisi Josh Green ölü sayısının daha da artmasını beklediklerini vurgulayarak, “Bu, Hawaii’nin yaşadığı en büyük felaket, 2 bin 200 civarında yapı yok oldu ve hasarların miktarı 6 milyar doları buldu” dedi. Maui Emniyet Müdürü John Pelletier ise ölen 93 kişiden sadece 2’sinin kimliğinin tespit edilebildiğini söyledi. Arama kurtarma çalışmalarını olabildiğince hızlı gerçekleştirmek istediklerini belirten Pelletier, “Ancak şu ana kadar köpeklerle yangın bölgesinin sadece yüzde 3’ünü arayabildik” ifadelerini kullandı.

AFET UYARI SİSTEMİ TARTIŞMA KONUSU OLDU

Eyaletin başsavcısı Anne Lopez, yangın öncesi ve sırasındaki karar alma süreçlerine ilişkin bir inceleme başlattığını söylerken Green de CNN’e yaptığı açıklamada acil durum müdahalesinin incelenmesine izin verdiğini söyledi. Hawaii’de yaklaşan doğal afetleri haber vermek üzere adanın dört bir yanına yerleştirilen sirenler hiç çalmadığı ve yaygın elektrik ve cep telefonu kesintilerinin diğer uyarıları da engellemesi tartışma konusu olmuştu.

ÖLÜ SAYISI 1918’DEKİ RAKAMLARI GERİDE BIRAKTI

Salı günü başlayan yangınlarda ölenlerin sayısı, Hawaii’nin ABD eyaleti olmasından bir yıl sonra, 1960’ta 61 kişinin ölümüne neden olan tsunamiyi geride bırakarak Hawaii’nin en kötü doğal afeti oldu. Son veriler, 2018’de Kaliforniya’nın Paradise kasabasında çıkan yangında ölen 85 kişiyi aştı. Ayrıca Minnesota ve Wisconsin’deki Cloquet yangınının 453 kişinin ölümüne yol açtığı 1918’den bu yana bir orman yangınında görülen en yüksek sayı oldu.

Hawaii’nin Maui adası ve Büyük Adası’ndaki orman yangınları salı gecesi başlamıştı. Yangınların nasıl başladığı hala bilinmiyor, ancak kasırga rüzgarları ve kuru hava alevlerin hızla yayılmasına yardımcı olmuştu. ABD Başkanı Joe Biden, Maui Adası’nı yangın dolayısıyla ‘felaket bölgesi’ ilan etmişti. Biden, yangınlardan etkilenenlerin zararlarının tazmin edileceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version