Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hawaii’de devam eden orman yangınlarında ölü sayısı 50’yi geçti, 1000 kişiden haber alınamıyor

Hawaii'de devam eden orman yangınlarında ölü sayısı 50'yi geçti, 1000 kişiden haber alınamıyor


ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki Hawaii eyaletine bağlı Maui Adası’nda ormanlık alanda çıkan yangınlar nedeniyle ölenlerin sayısı 53’e yükseldi. Hawaii Valisi Josh Green sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada 53 kişinin cesedine ulaştıklarını belirterek ölü sayısının artmasını beklediğini söyledi.

‘ADANIN EYALET TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK DOĞAL FELAKET’

Green düzenlediği basın toplantısında orman yangınlarını “Hawaii eyaleti tarihindeki en büyük felaket” diye niteledi. Green Maui Adası’ndaki tarihi Lahaina kasabasının yüzde 80’inin yangınlar sonucu yok olduğunu söyledi. Green, felaketin boyutunun, Hawaii’nin ABD eyaleti olmasından bir yıl sonra, 1960 yılında Hawaii’nin Büyük Adası’nda 61 kişinin ölümüne yol açan tsunamiyi geçeceğini söyledi. Adanın batı yarısından 14 binden fazla turist tahliye edilirken hala Maui’deki 11 bin kişinin elektriksiz olduğu açıklandı.

YENİDEN İNŞASI MİLYARLARCA DOLARA MAL OLACAK

Vali Josh Green yangınlarda büyük zarar gören tatil beldesi ve bir zamanlar Hawaii krallığının merkezi olan Lahaina’nın yeniden inşasının uzun yıllar ve milyarlarca dolar alacağını söyledi. Green, Lahaina’nın büyük bir kısmını için için yanan harabelere çeviren yangının binlerce insanı evsiz bıraktığını ve bin kadar binayı yerle bir ettiğini söyledi. Green, her yıl 2 milyon turisti ya da adanın ziyaretçilerinin yaklaşık yüzde 80’ini çeken kasaba için “Maui’nin kendi değerleriyle, kendi imajında inşa ettiği yeni bir Lahaina olacak” ifadelerini kullandı.

‘BİN KİŞİ KAYIP’

Yetkililer yaklaşık bin kişinin de kayıp olduğunu belirtiyor. Ancak bu kişilerin çoğuna çöken iletişim sistemi nedeniyle ulaşılamadığı tahmin ediliyor. Adanın batısındaki Lahaina’daki yangın o kadar hızlı bir şekilde kasabayı sardı ki, hayatta kalanlar alevlerden kaçmak için denize atlamak zorunda kaldı
İtfaiyeciler, Maui’deki yangınların hiçbirinin tamamen kontrol altına alınamadığını, koşulların tehlikeli ve öngörülemez olmaya devam ettiğini söylüyor. Mauili yetkililer itfaiyecilerin yanan vahşi arazi alanlarının çevresini güvence altına almasıyla Lahaina yangınının yüzde 80 oranında kontrol altına alındığını da söyledi. Lahaina’nın yaklaşık 30 km doğusundaki Pulehu yangını ise yüzde 70 oranında kontrol altına alındı. Adanın doğusundaki Upcountry’deki yangın da sürüyor.

MAUİ ADASI FELAKET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Hawaii eyaletinin Maui Adası’nda ormanlık alanda çıkan 3 yangınlar nedeniyle adayı felaket bölgesi ilan etti .Biden, yangınlardan etkilenenlerin zararlarının tazmin edileceğini vurgulayarak adadaki acil durum personeli sayısının artırıldığını söyledi.

YANGINLARIN ANA SEBEBİNİN İKLİM DEĞİŞİKİLİĞİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

New York Times’ın haberinde, yangınları tetikleyen kurak arazi yapısına uzak olmasına rağmen Hawaii’deki orman yangınlarının temel sebebinin iklim değişikliği olduğu kaydedildi. Hawaii ve Colorado Üniversitelerinden bilim insanlarının 2015’te yaptığı araştırmaya atıfla, Hawaii’nin yıllık ortalama yağış miktarında uzun vadede bir düşüş yaşandığı ifade edildi. 1990’lardan itibaren yağmur mevsiminde alınan yağış miktarının yüzde 31 düştüğü, kurak mevsimde ise alınan yağışlarda yüzde 6 oranında düşüş gözlemlendiği aktarıldı.

Hawaii üzerine çalışan, Clark Üniversitesi’nden iklim bilimci Abby Frazier yağış miktarındaki bu değişimde pek çok faktörün etkili olduğunu, bu faktörlerin hepsinde iklim değişikliğinin rolü olduğunu belirtti. Frazier, La Nina etkisi olarak adlandırılan, yüksek yağış bırakan hava fenomeninin 1980’lerden itibaren daha az yağışa sebep olduğunu ifade ederek, diğer faktörlerin ise sıcaklıkların artmasıyla Hawaii üstündeki bulutların incelmesi ve büyük fırtınaların zamanla kuzeye doğru ilerlemesiyle adalara getirdikleri yağış miktarının azalması olduğunu vurguladı.

ABD’li kuraklık gözetleme grubunun yayımladığı verilere göre, orman yangınlarının devam ettiği Maui Adası’nın neredeyse yüzde 16’sı şiddetli kuraklık yaşarken, bölgenin yüzde 20’sinde ise orta derecede kuraklık görülüyor. Hawaii’nin kuraklaşmayla sık görülmeye başlanan orman yangınları nedeniyle bazı yerel bitki örtüsünün yok olduğu, bu bitki örtüsünün yerini, çabuk tutuşabilen istilacı otların aldığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version