Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hatay’da depremzede kadınlar kabak lifi projesiyle hayata tutunacak


11 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler bölge halkında hem psikolojik hem de ekonomik hasar oluşturdu. Birçok iş alanı depremle birlikte yok olurken, çok sayıda proje de yarım kaldı.

İşlenmeye hazır kabak lifi

Depremden en çok etkilenen kent olan Hatay’daki depremzede kadınlar deprem öncesi giriştikleri kabak lifi projesine gecikmeli olarak da olsa yeniden başladı.

Samandağ’da bulunan bahçelerine ektikleri kabak liflerini yetiştirmek için çalışmalarını sürdüren Küçükçay ailesi, aynı zamanda geçen yılki hasattan elde ettikleri ve işlenmeye hazır ürünlerini işleyecek atölyenin kurulması için mücadele ediyor.

Kabak lifi üreticisi Hülya Küçükçay

Deprem öncesi kabak lifi işine başladıklarını ancak deprem sonrası ev ve işyerlerinde büyük hasar olduğu için projeyi gerçekleştirmekte sorun yaşadıklarını dile getiren Hülya Küçükçay, “Deprem olduktan sonra önce canımızı kurtarma derdine düştük sonra akraba ve komşularımızı kurtarmaya çalıştık, onların yardımına koştuk. İşimizi mecburen geri plana attık. Kabak lifi bahçemize 2 ay geç geldik. Deprem dolayısıyla hem geçen yılki kabak liflerimiz depoda kaldı hem de bu yıl ektiklerimiz gecikmeden dolayı tam istediğimiz gibi olmadı’’ dedi.

Tarladan elde ettikleri ürünleri kendileri işlediklerinde başlangıç olarak 20’den fazla kadının iş hayatına girmelerine katkı sağlayacaklarını ifade eden Küçükçay, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Aynı zamanda bizim kabak lifi paketleme ve satışa sunma işini yapacak bir atölye kurma projemiz vardı. Deprem sonrası elimizdeki varlıklarımızı kaybedince proje de etkilendi. Eğer projemiz gerçekleşirse hem biz hem de başlangıçta çevremizdeki 20’den fazla kadın bu işten para kazanacak. Tabi bunun için de atölyede kullanacağımız makinalara ihtiyaç var. Eğer uygun desteği bulabilirsek bir an önce bu işe koyulacağız. Dolayısıyla hem deprem bölgesinde istihdam sağlamış olacağız hem de bir nebze olsun yaşadığımız acı olaydan ruhen de olsa uzaklaşma fırsatı bulacağız.”

Exit mobile version