Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hak savunucuları: Cumartesi Anneleri’nin sesi olacağız


ADANA – Adana’da 2 haftadır polis saldırısıyla gözaltına alınan insan hakları savunucuları, Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’ne açılana kadar eylemlerini sürdüreceklerinin mesajını verdi. 

 

Galatasaray Meydanı’nın Cumartesi Anneleri’ne kapatılması protesto etmek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’nin 5 ve 12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirmek istediği destek eylemleri valilik kararıyla yasaklandı. Yasak kararında, “Yaya ve araç trafiğinin kısmen veya tamamen engellediği, kamu huzur ve esenliğinin tehlikeye düşürüldüğü ve başkalarının hak ve hürriyetlerinin kısıtlanması” gerekçesi öne sürüldü. İnsan hakları savunucuları, 5 ve 12 Ağustos’ta İnönü Parkı’nda gerçekleştirdiği destek eyleminde, polis saldırısıyla engellendi. Polis saldırılarında avukatların da aralarında olduğu 57 kişi darp edilerek gözaltına alındı. İfadeleri alınan insan hakları savunucuları ve avukatlar, daha sonra serbest bırakıldı. 

 

İHD Adana Şubesi Başkanı Av. Yakup Ataş, Şube yöneticisi Teberdar Elik ve avukat Tugay Bek, uğradıkları saldırılara tepki göstererek, Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’ne açılana kadar eylemlerini sürdürecekleri mesajı verdi.

 

‘İKTİDARIN MEŞRULUĞU TARTIŞILIR’

 

Toplantı ve gösteri hakkının Anayasa, kanunlar ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ile güvence altında alındığını ifade eden Av. Tugay Bek, Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray Meydanı’nın kapatılmasını ve destek açıklamalarına getirilen yasaklamalara tepki göstererek, “İdare, fiilen Anayasa’yı askıya alarak, keyfi yasaklama kararlarıyla ülkeyi yönetiyor. Uzun yargısal mücadeleler sonucunda Cumartesi Anneleri’nin eyleminin haklı ve meşru olduğu tescil edilmiş durumda. En geri demokrasilerde bile bu noktadan sonra idarenin ‘pardon’ deyip, Anayasa Mahkemesi kararına uyması beklenir. Ama burada idare yargı kararlarına uymuyor. Yargı kararını tanımayan bir iktidarın meşruluğu dahi tartışılır hale gelir” diyerek, yasak kararının hukuksuz olduğunu söyledi. 

 

‘ARAÇLARDA BEKLETİLMEK İŞKENCEDİR’

 

Adana Valiliği’nin kentte tüm eylem ve etkinlikleri yasakladığını belirten Av. Bek, bu kararın idari yargıya taşınması halinde “yürütmeyi durdurma” kararı verileceğini, ortada bir suç olmaması nedeniyle aynı gün gözaltına alınıp serbest bırakıldıklarını anlattı. Açıklama sırasında polisin İnönü Parkı’nı ablukaya alarak orantısız bir şekilde saldırdığını aktaran Bek, kendisinin de gözaltına alınıp kötü muameleye uğradığını söyledi. Av. Bek, “Gözaltına alınırken polisin orantısız şiddetine maruz kalıyoruz. Birçok arkadaşımız yerlerde sürüklenip yaralandı. Gözaltı araçlarında polisin hakaret, tehdit ve şiddeti devam ediyor. Dışarda sıcaklığın 40 derecenin üzerinde olduğu Adana koşullarında,  klimasız araçların içinde saatlerce bekletiliyoruz. Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu gözaltı araçlarında keyfi olarak tutulmak, bir tür işkence olarak görülmesi gerekir. Yaşlı ve hasta insanlar için ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Valiliğin bu keyfi ve hukuksuz yasakları, vatandaşın hayatını tehdit etmektedir. Valiliğin hukuksuz emrini uygulayan polis, Cumartesi Anneleri ile dayanışma gösteren avukat, kurum temsilci, sendika yöneticisi, herkese orantısız bir şiddet uygulamaktadır. Bu yasaklar ve uygulanan şiddet ülkenin hukuk devleti olma iddiasından uzaklaşıp, ‘Polis Devleti Ligi’nde’ zirveyi zorladığının en açık göstergesidir” şeklinde konuştu. 

 

Baskılara karşı geri adım atmayacaklarını vurgulayan Bek, “Bu keyfi yasaklamalara hiçbir şekilde boyun eğmeyeceğiz. Her Cumartesi gözaltına alınıp darp edilmek bizim hafta sonu programımızın bir rutini haline gelmiş durumda. Bizler ısrarla, dayanışma içinde, hakkı ve hukuku savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

‘KEYFİ VE HUKUKSUZ KARARLA GÖZALTI’

 

Adana’da 2 haftadır valiliğin keyfi ve hukuksuz yasaklamaları nedeniyle darp edilerek gözaltına alındıklarını söyleyen İHD Adana Şubesi Başkanı Av. Yakup Ataş, “Düşünün bir ülkenin en üst yargı makamından verilen karar değil de idareyi temsil eden valinin kararına uyan bir kolluk var karşımızda. Bizler verilen yasaklama kararının keyfi ve hukuksuz olduğunu, hatta kanunsuz olduğunu biliyoruz. Yaptığımız basın açıklamasının hukuka uygun olduğu AYM kararlarıyla da tescillenmiştir. Biz valilik makamını hukuka aykırı, keyfi kararından bir an önce dönmesini ve AYM kararlarına saygı duymaya davet ediyoruz. Eğer bu şekilde bizi yıldırmayı, geri adım attırmayı düşünüyorlarsa, yanılıyorlar. Galatasaray Meydanı’na uygulanan yasaklama kararı kaldırılıncaya kadar, buradan Cumartesi Annelerinin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

‘CUMARTESİ ANNELERİNİN SESİ OLACAĞIZ’ 

 

Adana’da valiliğin hukuksuz kararları nedeniyle polis tarafından darp edilerek gözaltına alındıklarını belirten İHD Adana Şube yöneticisi Teberdar Elik, polisin müdahale sırasında orantısız güç kullanıp, insanların sakatlamasına neden olacak şekilde saldırıldığını söyledi. Ağabeyi Müslüm Elik’in polis saldırısında sağ başparmağının, kendisinin ise bileklerinde doku zedelenmesi meydana geldiğini aktaran Elik, gözaltı işlemleri sırasında da kötü muamelenin devam ettiğini, Adana sıcağında klimasız araçlarda saatlerde aç, susuz ve nefessiz bırakıldıklarını anlattı. Müdahale sırasında gazetecilerin de saldırıya uğradığını, telefonlarıyla yaşananları çekmek isteyenlere de saldırının olduğunu, yaşananları gözlemlemeye çalışan avukatların tehdit ve engellemelere maruz kaldığını kaydeden Elik, Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’ne açılana kadar eylemlerini sürdüreceklerinin mesajını verdi.

 

MA / Hamdullah Yağız Kesen

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version