Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HABER İNCELEME | İlk zam teklifi yapıldı; hükümet memura ‘sabır’ dedi

HABER İNCELEME | İlk zam teklifi yapıldı; hükümet memura ‘sabır’ dedi


HABER İNCELEME | TR724 EKONOMİ

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde AKP rejimi memurlara ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif etti. Kümülatif olarak bakıldığında yıllık zam oranı yüzde 24,26’ya denk geliyor ki memurların toplamda yüzde 88 zam istediği düşünülünce arada uçurum var. Uzmanlara göre en iyi ihtimalle yıllık zam oranı yüzde 35 civarında olacak.

Hükümet 17 ve 22 Ağustos’ta yeni tekliflerle masaya gelecek. Tarafların yine anlaşamaması durumunda 23 Ağustos’tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

7. Kamu Toplu Sözleşmesi’nde süreç devam ediyor. 1 Ağustos’ta başlayan görüşmelerde taraflar dün ikinci kez bir araya geldi. Toplantı öncesi konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamuoyunun merakla beklediği Kamu İşveren Heyeti’nin ilk zam teklifini duyurdu.

Buna göre, 2024’te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif edildi. Kümülatif olarak baktığınızda hükümet 2024 için yüzde 24,26 zam teklif ediyor. 2025’in zam teklifi ise ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu.

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen’in Genel Başkanı Ali Yalçın, memur tarafından hayal kırıklığına neden olan teklif üzerine konuştu. Yalçın, “Gelen teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin 10 puan gerisinde olan teklifle masanın açılmasını yadırgıyoruz.” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise “Bu masa bu teklifle yok hükmünde olduğunu ortaya koymuştur. Bu teklifi kabul etmemiz asla ve asla mümkün değildir. 16 Ağustos’ta KESK olarak iş bırakıyoruz.” diye konuştu. Yeşil, kira, çocuk ve eş yardımı istedi.

Memur-Sen, 2024 için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Bu da kümülatif olarak bakıldığında yüzde 88’lik bir zam talebi anlamına geliyor. Hükümetin teklifiyle memur kanadının beklentileri arasında büyük fark var.

EKONOMİSTLERE GÖRE 2024 YIL SONU ENFLASYONU YÜZDE 40’IN ÜZERİNDE OLACAK

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan TCMB’nin enflasyon tahmini 2024 için yüzde 33! Ancak bugüne kadar MB’nın enflasyon tahmininin tuttuğu görülmedi. MB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TÜFE’de zirvenin 2024’ün ikinci çeyreğinde yüzde 60 civarında görülmesinin beklendiğini açıklamıştı. Reuters’a konuşan ekonomistlere göre Mayıs 2024’de enflasyon yüzde 70’lerle zirveyi görecek. Yıl sonu enflasyon tahminleri ise yüzde 45 civarında.

Yapılan pazarlıklarla memurlara kümülatif olarak 2024 yılı için en iyi ihtimalle yüzde 35 zam verildiğini varsayalım. Enflasyon yıl sonunda yüzde 40 gelirse memur 5 puanlık enflasyon farkı alacak. Özetle memura verilecek zam oranı ancak TÜİK’in tartışmalı enflasyon oranları kadar olacak. Memur önünüzdeki yıllarda da enflasyonun altında ezilmeye devam edecek.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version