Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gabon’da askerler yönetime el koydu


HABER MERKEZİ – Gabon’da cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının ilanından sonra bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu. 

 

Gabon’daki 800 binden fazla kayıtlı seçmen, hafta sonu yapılan seçimlerde yerel milletvekillerini, ulusal meclis üyelerini ve bir sonraki cumhurbaşkanını belirlemek için oy kullandı. Gabon Cumhurbaşkanı 64 yaşındaki Ali Bongo Ondimba, devleti 41 yıldan fazla yöneten babası Omar Bongo Ondimba’dan 2009’da görevi devralarak hafta sonu yapılan seçimlerle üçüncü kez seçildi. 

 

Oy verme işlemi devam ettiği sırada “şiddet” gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı uygulanırken, muhalefet lideri Ondo Ossa ise, Ondimba’ya karşı verdiği başkanlık mücadelesinde seçimlere hile karıştırıldığını öne sürdü. 

 

ASKERLER: BARIŞI SAVUNMAYA KARAR VERDİK

 

Seçim sonuçlarının ardından ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetime el koyduklarını ilan etti. Askerler yaptığı açıklamada, seçimlerin iptal edildiği ve ülke sınırlarının kapatıldığı belirttildi. Açıklamada, “Savunma ve güvenlik güçleri olarak Kurumların Geçiş ve Restorasyon Komitesi’nde (CTRI) birleştik. Gabon halkı adına mevcut rejime son vererek barışı savunmaya karar verdik” denildi.

 

Gabon’un başkent Libreville’de ise silah seslerinin duyulduğu belirtildi.

 

  

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version