Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fukuşima’daki nükleer santralin atık suyu okyanusa bırakılacak

Fukuşima'daki nükleer santralin atık suyu okyanusa bırakılacak


– Japonya, Fukuşima Dai-içi nükleer santralinde biriken radyoaktif özellikli atık suyun perşembe gününden itibaren okyanusa tahliye sürecinin başlayacağını duyurdu. Ancak bazı bilim insanları, suyun radyoaktif bir madde olan ‘trityum’ içermesi nedeniyle tahliyeye karşı çıktı. Ada ülkesindeki balıkçılar, okyanusa boşaltılacak olan atık suyun balıkçılık endüstrisini etkilemesinden endişelenirken, Çin ise Japonya’yı bencillik ve kibirlilikle suçladı.

‘UZUN VE KARMAŞIK BİR SÜRECİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI’

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, salı günü yaptığı açıklamada, santralin işletmecisi Tokyo Electric Power’dan (Tepco) nükleer düzenleyiciler tarafından onaylanan planlar doğrultusunda “su tahliyesine hızla hazırlanmasını” istediğini belirterek, tahliyenin “hava ve okyanus koşulları elverdiği takdirde” perşembe günü başlayacağını söyledi. Kishida, enkaz alanında depolanan 1 milyon tondan fazla suyun bertaraf edilmesinin, santralin devreden çıkarılmasına yönelik uzun ve karmaşık bir sürecin önemli bir parçası olduğunu belirtti.

TAHLİYE EDİLECEK SU RADYOAKTİF MADDE İÇERİYOR

2011 yılında meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin ardından Japonya’nın doğu kıyılarını vuran tsunaminin neden olduğu kaza sonucu santraldeki reaktörde nükleer erimeler yaşanmıştı. Kazada eriyen yakıt çubuklarının soğutulması için kullanılan suyun tahliye planı ise tartışmalara neden oldu. Zira tesisin su filtreleme teknolojisi, radyoaktif bir madde olan trityumu gideremeyecek. Arıtılan su, Pasifik Okyanusu’na bırakılmadan önce uluslararası onaylanmış trityum seviyelerinin çok altında olacak şekilde seyreltilecek. Tokyo’nun açıklamalarına göre; tahliye edilecek olan ve deniz suyuyla karıştırılan su, trityum seviyelerinin güvenlik standartlarını karşılayacak.

ÇİN: OKYANUSA BİR KANALİZASYON GİBİ DAVRANILIYOR

Ada ülkesinin komşu ülkeleri de planın güvenliği konusunda endişelerini dile getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Temmuz’da yaptığı açıklamada Japonya’yı bencillik ve kibirlilikle suçlamış, tahliye konusunda uluslarası topluma tam olarak danışılmadığını söylemişti. 2011’deki nükleer felaketin ardından Japonya’nın bazı bölgelerinden deniz ürünleri ithalatını yasaklayan Çin, tahliye kararına şiddetle karşı çıkıyor ve ada ülkesini okyanusa bir “kanalizasyon” gibi davranmakla suçluyor.

HONG KONG VE GÜNEY KORE GIDA GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞELİ

Japon deniz ürünleri ihracatı için önemli bir pazar olan Hong Kong da tahliye kararı sonrası tepki gösterdi. Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özel yönetim bölgesi Hong Kong’un İcra Kurulu Başkanı John Lee, salı günü yaptığı açıklamada plana şiddetle karşı çıktığını belirterek şehir yönetimine Japon deniz ürünlerine yönelik ithalat kontrollerini “derhal devreye sokma” talimatı verdiğini söyledi. Kısa bir süre önce itirazlarını geri çeken Güney Kore’de ise muhalefet partileri ve pek çok Güney Koreli, tahliyenin gıda güvenliği üzerindeki etkisinden endişe duyuyor.

JAPON BALIKÇILAR İTİBAR ZEDELENMESİNDEN KORKUYOR

Japon balıkçılar da atık suyun okyanusa boşaltılmasının balıkçılık endüstrisini yok edeceğini söyleyerek plana karşı çıkıyor. Pazartesi günü Su Ürünleri Kooperatif Dernekleri Ulusal Federasyonu Başkanı Masanobu Sakamoto ile bir araya gelen Başbakan Kishida, balıkçı topluluklarına planın güvenli olduğu konusunda güvence vermeye çalıştı.

Toplantı öncesinde grubunun plana muhalefetinin “bir nebze bile değişmediğini” söyleyen Sakamoto, su tahliyesinin bilimsel olarak güvenli olabileceğini anladıklarını ancak yine de Japon deniz ürünlerinin itibarının zedelenmesinden korktuklarını belirtti. Söz konusu korku, Asahi Shimbun gazetesinin anketine de yansıdı. Bu hafta yayınlanan ankete göre; katılımcıların yüzde 75’i hükümetin Japon deniz ürünlerinin itibarının zedelenmesini önlemek için yeterince çaba göstermediğini düşünüyor.

TOPLAM 80 MİLYAR YENLİK FON OLUŞTURULDU

Endişeleri anladığını söyleyen Başbakan, “Fukushima nükleer santralini devreden çıkarmak ve bölgeyi yeniden canlandırmak istiyorsak, su tahliyesi kesinlikle erteleyebileceğimiz bir şey değil” dedi. Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, “On yıllar sürecek olsa bile, balıkçılık endüstrisinin geçimini sağlamaya devam edebilmesi için tüm sorumluluğu üstleneceğimize söz veriyorum” ifadesini kullandı. Kyodo Haber Ajansı’na göre hükümet, yerel balıkçıların itibar kaybını telafi etmek için 30 milyar Yen ve işleri üzerindeki herhangi bir mali etkiyi gidermek için 50 milyar Yen değerinde fon oluşturdu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version