Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Sarkozy’e yine yargı yolu göründü: Kaddafi’den para almakla suçlanıyor

Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Sarkozy'e yine yargı yolu göründü: Kaddafi'den para almakla suçlanıyor


– Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007’deki cumhurbaşkanlığı adaylık kampanyasının Libya’nın o tarihteki lideri Muammer Kaddafi tarafından finanse edildiği iddiasıyla ilgili hakim karşısına çıkacak. Sarkozy’nin 2025’te ‘yolsuzluk ve yasadışı finansman sağlama’ suçundan hakim yargılanması bekleniyor. Davada suçlanan 12 kişi arasında Sarkozy’nin eski sağ kolu Claude Gueant, dönemin kampanya finansman sorumlusu Eric Woerth ve eski İçişleri Bakanı Brice Hortefeux de bulunuyor.

10 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR

Mali Suçlar Savcılığı, dava dosyasında “kamu fonlarının zimmete geçirilmesinin gizlenmesi, pasif yolsuzluk, yasadışı kampanya finansmanı ve 10 yıl hapisle cezalandırılabilecek bir suç işlemek amacıyla komplo kurmak” gibi suçlamaların bulunduğunu açıkladı. Savcılık, ilk duruşmanın 7 Mart 2024’te, davanın kendisinin ise 6 Ocak 2025 ile 10 Nisan 2025 tarihleri arasında yapılmasının planlandığını ekledi.

‘EN KÜÇÜK KANIT KIRINTISI YOK’ DEMİŞTİ

Sarkozy’nin “2007’de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürütmek için o zamanki Libya lideri Muammer Kaddafi’den yasa dışı maddi destek aldığı ve kampanyayı bu destekle yürüttüğü” iddia ediliyor. Devrik Libya lideri Kaddafi, 2011’de öldürülmeden kısa süre önce verdiği bir röportajda, “Sarkozy İçişleri Bakanı iken (2007) bana geldi ve para istedi. Ben de verdim. Sayemde seçimi kazandı” ifadelerini kullanmıştı. 2019’da da iş insanı Ziad Takieddine 2006 sonlarında Libya’dan Sarkozy’ye 5 milyon euro getirdiğini öne sürmüştü. İddialar üzerine 2013’te ön soruşturma açılmıştı.

5 yıl süren ön soruşturma sonrası Sarkozy, 21 Mart 2018’de Paris’te gözaltına alınmış, yaklaşık 30 saat süren gözaltı sürecinin ardından hakkında “cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına yasa dışı finansman sağladığı, yolsuzluk yaptığı ve Libya kamu fonlarını gizlediği” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Sarkozy, 2014’e kadar beş yıl boyunca cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmuş ve 2008 krizinin gölgesindeki Fransız ekonomisini ayakta tutma vaadiyle göçmen karşıtı politikaları hayata geçirmişti. Sarkozy 2018’de verdiği bir röportajda “En küçük bir kanıt kırıntısı bile yok” demişti. Fransa’nın eski cumhurbaşkanı, ‘telekulak’ davasında aldığı ev hapsi cezasının onanmasının ardından hapis cezası alan ilk Fransız cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmişti.(DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version