Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FIDE’den tepki çeken karar: Trans kadınların ‘kadın’ kategorisinde yarışması yasaklandı

FIDE'den tepki çeken karar: Trans kadınların 'kadın' kategorisinde yarışması yasaklandı


– Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE), trans kadınların, kadınlar için düzenlenen turnuvalarda yarışmasını geçici olarak yasakladığını açıkladı. FIDE, karara gerekçe olarak ‘bireysel vakaların daha fazla analiz gerektirmesini’ gösterdi ve sürecin iki yıla kadar uzayabileceğini belirtti.

Birçok spor otoritesi fiziksel güce dayanan dallarda trans sporculara yönelik politikalar üzerinde çalışıyor. Ancak fiziksel güce dayalı olmayan satranç alanındaki küresel otoritenin böylesi bir karar alması eleştiriliyor.

‘KADIN UNVANI KAZANMIŞ TRANS ERKEKLERİN DE UNVANLARI ALINACAK’

Federasyon’dan yapılan açıklamada, söz konusu politikaların etkisini analiz etmek ve dolayısıyla süreci aceleye getirmek istemediğini öne sürülerek, “Bu gelişmeleri izleyecek ve bunları satranç dünyasına nasıl uygulayabileceğimizi göreceğiz. İki yıl, bu tür gelişmelerin kapsamlı analizi için makul görünen bir görüş alanıdır” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, trans satranç oyuncularının turnuvaların açık bölümüne katılmaya devam edebileceği eklendi. FIDE aldığı ilke kararında, “kadın unvanı kazanmış trans erkeklerin unvanlarının kaldırılacağını” da belirtti.

‘KARAR, DEPRESYONA VE İNTİHAR GİRİŞİMLERİNE YOL AÇABİLİR’

FIDE satranç ustası derecesine sahip trans kadın profesyonel satranç oyuncusu Yosha Iglesias, politikanın trans oyuncular ve kadınlar için “gereksiz zarara” yol açacağını söyledi. Iglesias, “Bu korkunç durum depresyona ve intihar girişimlerine yol açacaktır” ifadeleriyle uyarıda bulundu.

‘KARARI ALIRKEN HİÇBİR TRANS OYUNCUYA DANIŞILMADIĞI AÇIK’

İki kez ABD Kadınlar Şampiyonluğunu elde eden Jennifer Shahade de FIDE kararını eleştirerek politikanın “saçma ve tehlikeli” olduğunu vurguladı. Kadın Büyükusta, “Bu politikayı oluştururken hiçbir trans oyuncuya danışmadıkları çok açık” diyerek karara tepkisini dile getirdi. Shahade, “FIDE’yi bu konuda geri adım atmaya ve daha iyi danışmanlarla sıfırdan başlamaya şiddetle davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘KARİYERİM BEYNİMİN ERKEKLERİNKİNDEN KÜÇÜK OLDUĞUNU DİNLEYEREK GEÇTİ’

Kendisi de 1976 İngiliz 18 Yaş Altı Kadınlar Satranç Şampiyonası’nın ortak galibi olan İngiliz parlamenter Angela Eagle ise karara “Erkeklerin doğuştan kadınlardan daha yetenekli olduğuna inanmıyorsanız satrançta fiziksel bir avantaj yoktur” ifadeleriyle tepki gösterdi. Eagle, “Satranç kariyerini kadınların beyinlerinin erkeklerinkinden daha küçük olduğu ve hatta oynamamamız gerektiği söylenerek geçirdiğini” hatırlatarak “Bu yasak çok saçma ve kadınları rencide edici” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version