Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FBI, IŞİD’le bağlantılı kaçakçının ülkeye soktuğu göçmenleri arıyor: Kaçakçılık ağının merkezi Türkiye

FBI, IŞİD'le bağlantılı kaçakçının ülkeye soktuğu göçmenleri arıyor: Kaçakçılık ağının merkezi Türkiye


ABD basınında yer alan haberlere göre, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve diğer kolluk kuvvetleri bu yıl ABD-Meksika sınırını geçip ülkeye sığınma talebinde bulunan bir grup Özbekistan vatandaşını soruşturuyor. Söz konusu soruşturmanın IŞİD ile bağlantısı olan bir insan kaçakçısının gruba sınırı geçmeleri için yardım ettiğine yönelik yeni bir istihbaratın alınmasının ardından başladığı duyuruldu.

‘KAÇAKÇILIK AĞININ MERKEZİ TÜRKİYE’

İlk olarak ABD merkezli medya kuruluşu CNN’nin duyurduğu ve istihbarat raporlarını gören yetkililere dayandırılan habere göre, kaçakçılık ağı Türkiye merkezli. Yetkililere göre, Özbekistan vatandaşlarının ABD’ye girmesine yardım eden kişinin, IŞİD örgütüyle “gevşek” bağları var.

İNSAN KAÇAKÇISI GÖZALTINA ALINDI, ÖZBEK GÖÇMENLERİN BİR KISMI ARANIYOR

ABD İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerine göre, Özbek göçmenlerin tümü ABD’ye girdiklerinde Gümrük ve Sınır Koruma görevlileri tarafından rutin taramadan geçti ve hükümetin terör veri tabanlarından herhangi birinin tehdit oluşturduğunu gösteren herhangi bir istihbarat bulunmadı. Bu kişiler mahkeme tarihlerine kadar ABD içinde serbest bırakıldılar. Yeni istihbaratın ardından ise FBI, göçmenlerin yerini tespit etmek ve geçmişlerini yeniden kontrol etmek için yeni çalışmalar yürüttü.

Kolluk kuvvetleri yetkilileri, FBI’ın Türk kolluk kuvvetleriyle birlikte çalıştığını ve IŞİD ile bağlantısı olduğu sanılan insan kaçakçısının Türkiye’de gözaltına alındığını açıkladı. NBC News’a konuşan ABD’li yetkililer, insan kaçakçısının ” IŞİD üyesi olmadığını ancak örgüte sempati duyduğunu” ve “göçmenlere herhangi bir terörizm faaliyeti amacıyla yardım etmediğini” söyledi. Ancak FBI hâlâ göçmenlerin bir kısmını arıyor. Yetkililer, FBI’ın Türkiye merkezli kaçakçılık ağını kullanarak ABD’ye giren yaklaşık 120 Özbek göçmenden yaklaşık 15’ini bulmaya çalıştığını söyledi.

‘SPESİFİK TERÖR PLANI TESPİT EDİLMEDİ’

Ancak FBI sözcüsü, teşkilatın “yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ne güney sınırından giren yabancı uyruklu kişilerle bağlantılı spesifik bir terör planı tespit etmediğini” söyledi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson da salı günü yaptığı açıklamada “Bu ağ tarafından girişi kolaylaştırılan şahıslardan herhangi birinin yabancı bir terör örgütüyle bağlantısı olduğuna veya ABD’de bir terör saldırısı planlamakla meşgul olduğuna dair hiçbir belirti yoktu ve hala da bu belirti yok” dedi.

TÜRK YETKİLİLER: SÖZ KONUSU YAPIDA YER ALAN DÖRT KİŞİ YAKALANDI

Türk yetkililerinin Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada ise ABD’li yetkililerce, “Türkiye’de bulunan Özbek, Rus, Çeçen ve Gürcü şahısların, ABD’ye seyahatlerine yardım sağladığı ve IŞİD bağlantılı olduğu” belirtilen yapıya yönelik Türk güvenlik güçlerince operasyonlar düzenlendiği açıklandı. Açıklamada, bu operasyonlar neticesinde, söz konusu yapıda yer alan dört kişinin yakalandığı aktarıldı.

Bu kişilerin IŞİD ile bağlantılı olduklarına yönelik bir tespite ulaşılamadığı belirtilen açıklamada, yapıda yer aldığı belirtilen diğer kişilerin tespitine yönelik araştırmaların devam ettiği belirtildi. Açıklamada, “Türkiye, uluslararası düzeyde müttefikleri ile işbirliğinin de sağladığı katkıyla IŞİD’in de aralarında bulunduğu terör örgütleri ile mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir” ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version