Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Farqîn’de incelemelerde bulunan heyet: Saldırı sivillere yapılmış


AMED – Koçerlerin gözaltına alındığı Hêlînê mahallesinde incelemelerde bulunan heyette yer alan Yeşil Sol Parti Milletvekili Adalet Kaya, bölgede çatışma bulgusuna rastlanmadıklarını ifade etti.   

 

Amed’in Farqîn (Silvan) İlçesi’nin Hêlînê Mahallesi Bameyda mezrasında dün çıkan çatışmada HPG’li olduğu iddia edilen 3 kişi yaşamını yitirdi. Mahalleye yönelik operasyon sırasında Koçerlere ait çadırlar askerler tarafından ateşe verilirken, R.D. (54), S.D., H.D. (24), H.D. (28), M.S. (45) ise işkence edilerek gözaltına alındı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad- TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed, Mûş, Êlih, Çêwlig, Mêrdin il ve ilçe yöneticileri ile DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Adalet Kaya, Ömer Faruk Hülakü, Sümeyye Boz, Kamuran Tarhan’ın da olduğu çok sayıda kişi, olayın yaşandığı mahallede incelemelerde bulundu.

 

‘SİVİLLERE DÖNÜK BİR SALDIRI’

 

Heyet ilk olarak Koçerlerin çadırının yandığı alana gitti. İncelemelerin yapılmasının ardından burada konuşan kent milletvekili Adalet Kaya, çatışma bulgusuna rastlamadıklarını, köylülerinde bu yönlü beyanda bulunduğunu söyledi. Koçerlerin hayvanlarını beslediği alan olduğunun aktaran Kaya, sivillere dönük bir saldırının gerçekleştiğini ve aynı zamanda yayınlanan fotoğraflarda işkence suçunun bariz olarak görüldüğünü ifade etti. Kaya, “Ne olursa olsun işkence yasağı asla ihlal edilmemesi gereken bir konudur. Bugün burada 90’lı yıllardaki pratiklere geri dönüşün garabetini gördük. İnsanların yaşam alanlarına saldırıyı kabul etmiyoruz” dedi.

 

Kaya, heyetin inceleme raporunu daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını iletti. 

 

Ardından heyet Bameyda mezrasına geçerek yakınları gözaltına alınanları dinledi. Heyet Saygı ailesine başsağlığı diledikten sonra bölgeden ayrıldı. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version