Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Êzidî halkına yönelik soykırımı unutmayacağız’


HABER MERKEZİ- Şengal Katliamı’nın yıldönümünde yaşamını yitirenlerin anıldığı açıklamalarda, Êzidî halkına yönelik soykırımın unutulmayacağı belirtilerek, “Şengal’in statüsü tanınmalıdır” denildi.

DAİŞ’in Êzidîlere yönelik 2014 yılında gerçekleştirdiği soykırımın 9’üncü  yıldönümü dolayısıyla çok sayıda kentte katliamda yaşamını yitirenler yapılan açıklamalarla anıldı.

ŞIRNEX

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Kîwex köyünde 74’üncü Ferman’ın yıldönümüne ilişkin basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Yeşil Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal, Tevgera Jinên Azad (TJA),  Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Halkların Demokratik Partisi (HDP)  il ve ilçe örgütleri katıldı.

Açıklama yapan Yeşil Sol Parti Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Êzidî halkına karşı gerçekleşen soykırımı hiçbir zaman unutulmayacaklarını belirterek, Şengal’e yönelik saldırıların son bulmasını istedi. Uysal, “Şengal’in özerkliği tanınsın. Bu soykırım uluslararası alanda 74’üncü soykırım olarak tanımlanıyor. Eğer Türk devleti Êzidî halkı konusunda samimi ise soykırımı tanıması gerekir. Ve Şengal’in statüsünü tanımalıdır” şeklinde konuştu. 

WAN

Wan’da da Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde bir anma programı gerçekleştirildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Wan il binası bahçesinde gerçekleşen anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, “Saldırı dünyanın gözü önünde gerçekleşti fakat tüm dünya bu katliamlara karşı sağır, dilsiz, körleri oynadı. Şengal’de kadının kahramanlık öyküsüyle bir direniş sergilendi. Şengal’de kadın şahsında bir saldırı vardı, bu saldırı kadının direnişiyle geri püskürtülerek tüm dünyaya duyuruldu” dedi.

Konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.

AMED

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ( Yeşil Sol Parti) ,Tevgêra Jinen Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (Med Der), Barış Anneleri, Êzidîlere yönelik 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirilen katliama dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Amed’in  Bajarê Nû (Yeni Şehir) ilçesinde bulunan Hazal Park’ta yapılan açıklamada, “Qırkirina jinên Êzîdî, Qırkirina mirovahiyê ye. Em ji bîr nakin  (Êzîdî kadınlarının katledilmesi, insanlığın katledilmesidir. Unutmayacağız)” pankartı açıldı.

‘HALA KURTARILMAYI BEKLİYORLAR’

Êzidîlere yönelik katliamı kınayarak, söze başlayan HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, “Aradan geçen 9 yıla rağmen bu katliam bir soykırım olarak birçok ülke tarafından tanınmadı. O gün 5 binin üzerinde insan katledildi. Hala binlerce kadın ve kız çocuğu tecavüz istismar tehdidi altında kurtarılmayı bekliyorlar. Bizler buradan şengal halkıyla birlikte olduğumuzu haykırmak ve bu katliamın hesabını sormaya devam edeceğimizi bildirmek için toplandık” dedi.

‘SOYKIRIM TANINSIN’

MED-DER yöneticisi  Dilan Güvenç, hazırlanan basın metnini okudu. Êzidîlere yönelik soykırımın unutturulmak istendiğini kaydeden Güvenç, “ Uluslararası kurumlara, halklara ve devletler Êzidî soykırımını resmi olarak tanımalıdır. Bunun için soykırım soruşturulsun, Êzidîlerin tüm siyasi ve politik hakları tanınsın. Hala kayıp olan Êzidîlerin bulunması için gerekli çalışmalar yapılarak, onların yeniden topraklarına dönüşleri sağlansın. Tüm bu gerçekler ışığından ‘Jin, jiyan azadi’ felsefesiyle mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Son olarak söz alan Amed Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, “Bugün bu anmayı yaparken konuşmamızın sürdüğü esnada hala bu ülkenin başkentinde Ankara’da DAİŞ’in militanları Êzidî kadınları köle olarak tutmaya devam ediyor. Bunlar Türkiye devletinin gözü önünde MİT’in hemen gözü önünde oluyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklama ardından katliamda yaşamını yitirenler için iki dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version