Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekvador’da bir siyasetçiye daha silahlı saldırı: Devlet başkanı adayı suikaste uğramıştı

Ekvador'da bir siyasetçiye daha silahlı saldırı: Devlet başkanı adayı suikaste uğramıştı


Güney Amerika ülkesi Ekvador’da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio’nun seçimlere iki haftadan az bir süre kala çarşamba akşamı bir kampanya etkinliğinden ayrılırken vurularak öldürülmesinin ardından ülkedeki bir siyasetçi daha silahlı saldırıya uğradı. Los Rios eyaletinden milletvekili adayı Estefany Puente dün yaptığı açıklamada perşembe günü yaşanan silahlı saldırıda hafif şekilde yaralandığını söyledi.

Puente açıklamasında Perşembe günü Quevedo şehrinde bir erkek saldırganın arabasına yaklaşıp ateş ettiğini söyledi. Kaçmak için birkaç sokak boyunca aracını sürdüğünü anlatan Puente, “Vücudumda hafif yaralar var.Bizi bastırmanın, bizi susturmanın, belki de korkutmanın bir yolu. Ama korkmuyorum, bu beni devam etmem için motive ediyor” dedi. Puente’nin partisi, suikaste uğrayan devlet başkanı adayı Villavicencio’ya duyduğu saygı nedeniyle seçim kampanyalarına ara verdiğini açıklamıştı.

ÖLDÜREN DEVLET BAŞKANI ADAYI İÇİN CENAATE TÖRENİ DÜZENLENDİ

Eski bir milletvekili ve yolsuzluk karşıtı bir gazeteci olan Villavicencio, seçimlere iki haftadan az bir süre kala Çarşamba akşamı bir kampanya etkinliğinden ayrılırken vurularak öldürülmüştü. Villavicencio’nun ailesi, onu başkent Quito’daki bir mezarlıktaki şapelde ağır silahlı polis eşliğinde düzenlenen bir ayinde andı. Villavicencio’nun annesi Gloria Valencia katılımcılara, “Oğlum bir mücadele, şeffaflık ve fedakarlık mirası bıraktı” dedi.

“Fernando sonsuza kadar yaşıyor” sloganları eşliğinde katafalka konan tabut daha sonra şehrin etkinlik merkezine taşındı.Çoğu Ekvador bayrağı taşıyan destekçileri tabuta çiçekler yerleştirdi.

ALTI KOLOMBİYALI ZANLI YAKALANMIŞTI

Başsavcılık ofisi sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, polisin suç gruplarına mensup olduklarını söylediği tümü Kolombiyalı altı zanlının Villavicencio cinayetiyle suçlandığını ve perşembe günü geç saatlerde bir yargıç tarafından haklarında 30 gün gözaltında kararı verildiğini duyurmuştu. Ekvador polis sözcüsü, tümü erkek zanlıların Ekvador ve Kolombiya’da daha önce sabıka kayıtları olduğunu söylemişti. Suçla ilgili bir diğer zanlı çarşamba günü yetkililerle girdiği çatışmada aldığı yaralar nedeniyle ölmüştü. Hükümet cinayetin arkasında kimin olduğunu araştırdığını söylemiş ve barışçıl seçimler sağlamak için ülke çapında güvenliği artırma sözü vermişti.

‘KATİLLERİ KİM KİRALADI?’

Bir işçi örgütleyicisi ve ardından bir gazeteci olarak Villavicencio, Ekvador’un siyasi ve mali kuruluşundaki en büyük isimlerden bazılarını hedef alan sert ve titizlikle belgelenmiş yolsuzluk suçlamaları nedeniyle birçok düşman edinmişti ve uzun süredir tehditlere maruz kalıyordu. Villavicencio’nun eşi Veronica Sarauz, Kolombiya’daki Caracol Radio’ya verdiği demeçte, “Kendisine yönelik tehditlerin gerçek olduğunun farkındaydI” dedi Sarauz suçlanan altı kişi hakkında ise ” Basit eylemi yapanların onlar olduğunu biliyoruz. Ama fikri kimin verdiğini bilmemiz gerekiyor. Onları kim tuttu?” ifadelerini kullandı.

Ekvador’da şiddet son yıllarda arttı, özellikle de sakinlerinin korku içinde yaşadıklarını söylediği Guayaquil ve Esmeraldas gibi uyuşturucu kaçakçılığı yolları üzerindeki şehirlerde. Devlet Başkanı Guillermo Lasso hükümeti ise şiddetin önüne geçmemekle eleştiriliyor. Hükümet sokaklarda ve hapishanelerde dökülen kanın suçunu Meksikalı uyuşturucu kartelleri, Arnavut mafyası ve diğerleri tarafından kullanılan uyuşturucu kaçakçılığı yollarını kontrol etmeye yönelik iç çatışmalara yüklüyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version