Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekvador sandık başında: Siyasi suikastların gölgesinde seçim

Ekvador sandık başında:  Siyasi suikastların gölgesinde seçim


– Güney Amerika ülkesi Ekvador, suikastların gölgesindeki kampanya döneminin ardından bugün sandık başına gidiyor. 18-65 yaş arasındaki 13 milyon seçmen, şiddet ve ekonomik kriz sarmalındaki ülkeyi düzlüğe çıkarması umuduyla yeni devlet başkanını ve 137 sandalyeli parlamentoyu belirleyecek. Seçimlerde 100 bin güvenlik personeli görev yapacak.

Ülkede son bir ayda yaşanan üç siyasi cinayet, kampanya döneminin ana gündemini oluşturdu. Zira, Manabi eyaletinde bulunan Manta şehrinin Belediye Başkanı Agustin Intriago 23 Temmuz’da, devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio 9 Ağustos’ta ve Revolucion Ciudadana (Yurttaş Devrimi) Partisi’nin yerel lideri Pedro Briones 14 Ağustos’ta uğradıkları silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

VILLAVICENCIO’NUN ÖLÜMÜ KAMPANYANIN DÖNÜM NOKTASI OLDU

Suikastların gölgesindeki kampanya dönemi boyunca adaylar, mevcut hükümetin uyuşturucu çetelerini sorumlu tuttuğu suçlardaki keskin artışla mücadele ve ekonomiyi iyileştirme sözü verdi. Ancak suikastlar, bu vaatleri yerine getirmenin o kadar kolay olmayacağının bir göstergesi. Eski bir araştırmacı gazeteci ve milletvekili olan yolsuzluk karşıtı aday Fernando Villavicencio’nun bir kampanya etkinliğinden çıkarken uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından pek çok diğer aday da kendilerine yönelik saldırılar olduğunu duyurdu. Ancak polis yetkilileri, birçok vakada şiddetin adayların kendilerine yönelik olmadığını iddiasında.

DEVLET BAŞKANLIĞI İÇİN ANKETLER ‘GONZALEZ’ DİYOR

Devlet Başkanlığı seçimlerinde eski Başkan Rafael Correa’nın himayesindeki Luisa Gonzalez, Villavicencio’nun öldürülmesinden önce yapılan kamuoyu yoklamalarında yaklaşık yüzde 30 oy oranıyla öndeydi. Gonzalez, kampanya döneminde seçmenlere, Ekvador ekonomisini rahatlatmak için uluslararası rezervlerden 2,5 milyar dolar kaynak yaratma ve yolsuzluktan hüküm giymiş olan Correa’nın iktidardaki on yılı boyunca uyguladığı sosyal programları geri getirme sözü verdi.

‘SUÇLULARI POLİSE ÖLDÜRTME’ SÖZÜ VEREN ADAY DA VAR

Piyasa yanlısı aday Otto Sonnenholzner ise, Villavicencio’nun öldürülmesinden bu yana söylemini sertleştirdi. Sonnenholzner seçmenlerine defalarca şiddet kullanan suçluların kendi hükümeti altında polis tarafından vurulacağı sözünü verdi. Kendini ‘kanun ve düzen adayı’ diye tanıtan Jan Topic de öncelikle güvenlik sorunlarını çözme sözü verirken, önde gelen muz üreticisi ve eski aday Alvaro Noboa’nın oğlu Daniel Noboa, kampanyasını istihdam yaratma üzerine yoğunlaştırdı. Çevreci yerli aday Yaku Perez ise kampanya döneminde, çevresel ve sosyal kurallara uymayan maden imtiyazlarını gözden geçireceğini ve kreditörlerden borç yapılandırma talebinde bulunacağını vurguladı. Öldürülen Villavicencio’nun yerine gelen Christian Zurita ise, sosyal programları desteklemek için uluslararası kredileri kullanarak polisi daha iyi donatma ve suçla mücadele için istihbarat protokollerini yürürlüğe koyma sözü verdi.

ÖLDÜRÜLEN BAŞKAN ADAYI VILLAVICENCIO’NUN RESMİ PUSULADA

Villavicencio’nun adı ve fotoğrafı, öldürülmesinden önce basılan oy pusulalarında yer alacak. Oy pusulasında ayrıca Quito yakınlarındaki bir ormanda madencilik yapılmasını ve Amazon’da bir petrol rafinerisinin geliştirilmesini engelleyebilecek iki çevre referandumu da yer alıyor. Başkanlık seçimlerini bir adayın ilk turda kazanabilmesi için oyların yüzde 50’sini alması ya da ipi en yakın rakibinden 10 puan önde göğüslemesi ve oyların yüzde 40’ını alması gerekiyor. Aksi takdirde ikinci tur başkanlık seçimleri 15 Ekim’de yapılacak. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version