Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekibi tasfiye oldu; Soylu’nun seçim döneminde şov yaptığı ‘KİM O’ uygulamasına erişim zorlaştı

Ekibi tasfiye oldu; Soylu’nun seçim döneminde şov yaptığı ‘KİM O’ uygulamasına erişim zorlaştı


T24 yazarı Tolga Şardan, seçim döneminde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Bu devletin çok büyük güçleri var” diyerek deşifre ettiği istihbari bilgi toplayan “KİM O” uygulamasının, Soylu ve ekibin tasfiyesinin ardından zaman zaman “kullanılamadığını”, bir açılıp bir kapandığını yazdı.

SOYLU, İKİ SANİYEDE TÜM KAYITLARI ORTAYA DÖKMÜŞTÜ 

14 Mayıs’ta gerçekleşen seçim sürecinde Soylu, İstanbul’da buluştuğu bir sosyal medya fenomenine elindeki telefonu gösterip, “Bu devletin çok büyük güçleri var” diyerek ‘KİM O’ uygulamasıyla fenomenin kimliği üzerinden iki saniye içinde tüm kayıtlarını ortaya dökmüştü.

Bu görüntülerin sosyal medya üzerinden paylaşılmasıyla Soylu’ya tepkiler gelmişti. Sadece polis teşkilatında suçla mücadele çerçevesinde “sınırlı” personelin kullanımına sunulan yazılımın, siyasi kimliği olan bakanın cep telefonunda hangi gerekçeyle bulunduğu uzun süre tartışılmıştı.

Şardan’a konuşan bir bilişim uzmanı, Soylu döneminde uygulama üzerinden yapılan kayıtlarının silinmesi için bakıma alındığını ya da yeni güncellemeler yapıldığını söyledi.

Şardan yazısında, “Soylu’nun ‘Bu devletin çok büyük güçleri var’ dediği programla acaba kimler, hangi gerekçeyle, ne kadar süre sorgulandı? Kimler hakkında hangi bilgiler toplandı? Bu bilgiler, nerede kullanıldı?” diye sordu.

Tolga Şardan’ın T24’teki yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Kim O” adıyla açılan program, Emniyet İstihbarat Başkanlığı’nda geliştirilen ve kullanılan Yıldız adlı özel bir programın altındaki yazılımlardan birisiydi.

Hedef kişilerin, devletteki ve sosyal medya benzeri mecralardaki bilgilerini analiz eden, saniyeler içinde sonuca götüren özel bir uygulamaydı.

Programın, Soylu tarafından siyasi amaç uğruna deşifre edilmesi, sonun başlangıcı oldu bir bakıma.

Soylu’nun açıklaması sonrasında artık iyice ortalığa düşen bilgisayar programında bir kaç gündür ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Özellikle il emniyet müdürleri kararnamesinin yayınlanmasından sonra.

Aldığım bilgiye göre, bilhassa Emniyet İstihbarat Başkanı Akın Zaimoğlu’nun bu görevinden alınıp Bursa Emniyet Müdürü yapılmasıyla başlayan günlerde, “Kim O” programına erişim zorlaştı.

Yazılımı kullanan polisler, zaman içinde sisteme ulaşamamaya başladı. Hatta öyle ki, program bir keresinde iki gün boyunca uygulama dışında kaldı.

Sonrasında açılıp kapandı, açılıp kapandı. Büyüteç’i yazdığım saatlerde kullanıma kapalıydı yine.

 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version