Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünyada sadece İsrail ve Türkiye’de bulunan ‘Gazella Gazella’ koruma altında 


HATAY- Türkiye’de sadece Hatay’ın Suriye sınırında yaşadığı tespit edilen ve ender rastlanan bir tür olan Gazella Gazella türü dağ ceylanı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Kırıkhan’da kurulan bir tesiste koruma altına alındı.

Sınıra yapılan duvarın diğer tarafında kalan ceylanlar savaş nedeniyle yok olurken, Türkiye tarafında kalanların ise sayısı 1384’e ulaştı.

Kentte 2009’da yapılan ilk sayımda 150 civarında oldukları belirlenen ve koruma tedbirleriyle popülasyonu 1384’e kadar ulaşan ceylanlar, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince yakından takip ediliyor.

Bölgede, ceylanların korunması amacıyla av yasağına uyulmasını sağlayan ekipler, neslin devamlılığı için çeşitli bilgilendirici çalışmalar da yürütüyor. Müdahale gerektiren doğumlar ile salgın hastalık ve yaralanmalara karşı ilk tedavileri de Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 2014’te kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezinde yapılan dağ ceylanları, her geçen gün artan sayılarıyla Suriye sınırındaki araziye canlılık katıyor.

Gazella Gazella türü dağ ceylanı, Kırıkhan’da kurulan bir tesiste koruma altına alındı

“Dünyada sadece İsrail ve Türkiye’nin Hatay illinde yaşıyorlar’’

VOA Türkçe’ye konuşan Dağ Ceylanı Üretim Merkezi Görevlisi Hasan Dinler, Gazella Gazella olarak adlandırılan dağ ceylanı türünün dünya üzerinde sadece İsrail ve Türkiye’nin Hatay ilinde yaşadığına dikkat çekti.

Gazella Gazella türü dağ ceylanı, Kırıkhan’da kurulan bir tesiste koruma altına alındı

Ender rastlanan bir tür olan dağ ceylanlarıyla ilgilenmenin kendisine huzur verdiğini belirten Dinler, ziyaretçilerin de tesisten büyük bir memnuniyetle ayrıldığına vurgu yaparak, “Şu anda Hatay’da 1331 doğal ortamda, ceylan sahası içerisinde ise 53 adet ceylanımız bulunmaktadır. Tesiste ceylan sahasını 24 saat güvenlik kameralarıyla izliyoruz. Sahayı gezerek doğumları takip ediyoruz. Ceylanların yemlerini, ihtiyaç varsa sütlerini veriyoruz. Bazen de doğal ortamda çobanların bulduğu yavru ya da yaralı ceylanlar oluyor, onları da tesisimize getirerek ilgili tedaviyi uyguluyoruz. Şu anda 3 tane yavrumuz var, çobanlar getirdi. Onları besleyip büyütüyoruz, hazır olduklarında büyük sahaya alacağız’’ diye konuştu.

Ceylan sahasını ailesiyle ziyaret eden vatandaşlardan Metin Çoban, Gazella Gazella ceylanlarını herkesin gelip görmesi gerektiğine vurgu yaparak, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

Gazella Gazella türü dağ ceylanı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı

“Burada müthiş bir güzellik var, çok farklı bir atmosfer var. Türkiye ve dünyanın her yerinden insanlar gelip bu güzelliği görmesi gerekir. Bu aslında tam bir terapi. Özellikle çocuklar bu sevimli hayvanlara bayılıyor. Onları bu kadar yakından görmek insana huzur veriyor.“

Exit mobile version