Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Domuz bağı’ işkencesi gören Barut’un ağabeyi: Seslerini duyurmalıyız


AMED – Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde “domuz bağı” işkencesi uygulanan Burhan Barut’un ağabeyi Veli Barut, “Burhan devletin hiçbir zulmüne karşı baş eğmedi. Tutukluların seslerini duyurmalıyız” dedi.

 

Hasta tutuklu Burhan Barut, Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde gördüğü işkenceyi 10 Temmuz’da ailesine gönderdiği faksta anlattı. Barut, 5 saat işkenceye maruz kaldığını ve demir kelepçelerden yapılan “domuz bağı” ile öldürülmeye çalışıldığını belirtti. İşkencelere karşı 7 Temmuz’da açlık grevine girdiğini duyuran Barut, “Burada yaşananların tüm Türkiye ve dünyanın duyması gerekiyor. Benim artık geri dönüşüm yok. Buraya gelmenize gerek yok. Zaten bu gidişle cenazemi almaya gelirsiniz. İşkencenin son bulması için sonuna kadar mücadele edeceğim, sizden de bunu bekliyorum” dedi. 

 

TELEFON GÖRÜŞMESİ

 

Tutuklu Barut’un ağabeyi Veli Barut, kardeşinin yaşadıklarını anlattı. Kardeşiyle 26 Temmuz’da telefonla görüştüğünü aktaran Barut, Ömer isimli başgardiyan ve 8 gardiyan tarafından 5 saat boyunca işkenceye maruz kaldığını, astım hastası olduğunu, işkence esnasında ve sonrasında nefes alamaz duruma geldiğini ve darp raporu almasının da engellendiğini söylediğini belirtti. Barut, kardeşine uygulanan kötü muameleye dair hukuki mücadeleyi sürdüreceğini kaydetti. 

 

‘HER ZAMAN BAŞI DİKTİ’

 

Kardeşinin son tutuklanmasının ardından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 153 yıl hapis cezası verildiğini, yaklaşık 13 yıldır tutuklu olduğunu dile getiren ağabey Barut, “Diyarbakır’da D Tipi’nde kalıyordu. Sonra onu Elazığ’a ardından Tekirdağ’a sürgün ettiler. Tekirdağ’da 5-6 yıl kaldı. Şimdi yaklaşık bir yıldır Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalıyor. 13 yıldır tutuklu ve 13 yıldır tek hücrede tutuluyor. Ama her zaman başı dikti” dedi.

 

CEZAEVİ ‘BİR BİLGİMİZ YOK’ DEDİ

 

Kardeşinin telefonda uğradığı işkenceyi anlatması ardından cezaevi idaresini aradığını anlatan Barut, cezaevinin iddiaları kabul etmediğini ve “Bilgimiz yok” yanıtı verdiklerini söyledi. Barut, kardeşinin kendisine telefonda anlattığı işkenceyi de şöyle aktardı: “Sağlık durumunun iyi olmadığını söylemiş hastaneye gitmek istemiş ancak kabul etmemişler. Televizyonu bozulmuş yapmalarını söylemiş onu da yapmamışlar. Bu haksızlığı kabul etmediği ve onlara karşı durduğu için onu karanlık bir odaya götürmüşler. 8 kişi onu dövmüş ve onu dövenlerin başka yerden getirilen özel işkence grubu olduğunu söyledi. 5 saat boyunca o odada işkence uygulamışlar. Bana, ‘20 dakika daha gelmeselerdi havasızlıktan ölecektim’ dedi. Ona yemek getiren gardiyanlar bile onu o halde gördüklerinde şok olmuşlar.”

 

HAKSIZLIKLARA KARŞI AÇLIK GREVİNDE

 

Kardeşinin daha önce uğradığı ihlallere karşı açlık grevi eylemi gerçekleştirdiğini ve haksızlıklara boyun eğmediğini söyleyen Barut, “Burhan devletin hiçbir zulmüne karşı baş eğmedi. Eğmez de, bu işkence durumu olduğundan beri yine açlık grevine girmiş, iyi durumda değil ama açlık grevini devam ettiriyor. Burhan ve O’nun gibi yüzlerce tutsak var, onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Onları yalnız bırakmamız ve buna bir çare bulmamız gerekiyor. Seslerini duyurmalıyız, onları yalnız bıraktığımızda ciddi haksızlıklara uğruyorlar” diye belirtti.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version