Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin’e ‘saatli bomba’ diyen Biden, ülkenin büyüme rakamlarını yanlış aktardı

Çin'e 'saatli bomba' diyen Biden, ülkenin büyüme rakamlarını yanlış aktardı


ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü, zayıf büyüme de dahil olmak üzere ekonomik zorluklar nedeniyle Çin’i “saatli bomba” olarak nitelendirdi, ancak Biden ABD’nin ardından dünyanın en büyük ekonomisi olan Çin’in büyüme oranını kamuoyuna yanlış aktardı.

‘ÇİN’İN BAŞI DERTTE’

Utah eyaletindeki bir siyasi bağış toplama etkinliğinde konuşan Biden burada yaptığı açıklamada Çin için “Bazı sorunları var. Bu iyi değil çünkü kötü insanlar sorun yaşadığında kötü şeyler yapıyorlar” ifadelerini kullandı. Çin’e zarar vermek istemediğini, Pekin yönetimiyle rasyonel bir ilişki istediğini söyleyen ABD Başkanı ancak bu ülkenin geleceği konusunda iç karartıcı kişisel öngörüsünü paylaştı. Biden “Çin bir saatli bomba. Çin’in başı dertte. Çin büyümeyi sürdürmek için yılda yüzde 8 büyüyordu. Şimdi yılda yüzde 2’ye yakın” ifadelerini kullandı.

Ancak Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan alınan veriler Biden’ın konuşmasındaki verileri yalanladı. Verilere göre Çin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5, ikinci çeyrekte de yüzde 6,3 büyüdü. Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası ise (GYSH) ilk çeyrekteki yüzde 2,2’lik büyümenin ardından Nisan-Haziran döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,8 arttı.

Şİ CİNPİNG’E DİKTATÖR DEMESİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Biden Haziran ayındaki başka bir bağış toplama etkinliğinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e “diktatör” demiş, Pekin yönetimi ABD Başkanı’nın sözlerini “provokasyon” olarak nitelendirmişti. Biden’ın sözleri ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ikili ilişkileri istikrara kavuşturmayı amaçlayan Çin ziyaretini tamamlamasından kısa bir süre sonra gelmişti.

ABD YÖNETİMİ ÇİN’E TEKNOLOJİ YATIRIMINA DA SINIR GETİRDİ

ABD Başkanı Joe Biden çarşamba günü de ABD’nin Çin’deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayacak ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektirecek bir kararname çıkardı. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı, yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak sıralandı.

Açıklamada, söz konusu kararnamenin ABD’nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürürken ulusal güvenliğini korumaya yönelik dar hedefli eylemleri içerdiği ifade edilerek kararnamenin ABD Hazine Bakanlığınca Ticaret Bakanlığı da dahil olmak üzere diğer kurumlarla istişare içinde uygulanacak ve yönetilecek yeni ve hedefli bir ulusal güvenlik programının oluşturulmasını sağlayacağı vurgulandı.

Bu kapsamda, programın ABD’lilerin belirli işlemleri Hazine’ye bildirmesini gerektireceği, ABD’li kişilerin, Kararnamede tanımlanan üç ileri teknoloji alanının dar alt kümeleriyle ilgili faaliyetlerde bulunan şirketleri içeren bazı başka işlemleri üstlenmesini yasaklayacağı aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version