Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CIA için casusluk yaptığı öne sürülen Çinli soruşturma altında

CIA için casusluk yaptığı öne sürülen Çinli soruşturma altında

– Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada ABD’nin Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) için casusluk yapmakla suçlanan bir Çinlinin soruşturulduğunu duyurdu. Bakanlık, Hao soyadlı 39 yaşındaki Çin vatandaşının bir bakanlıkta kadrolu olarak çalıştığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre; eğitim için Japonya’ya giden Hao, burada casus olarak işe alındı.

İDDİAYA GÖRE HAO İLE BİR ABD ELÇİLİK GÖREVLİSİ İLETİŞİM KURDU

Bakanlık, Hao’nun “Ted” olarak bilinen bir ABD elçilik görevlisiyle vize başvurusu üzerinde çalışırken tanıştığını öne sürdü. Ted’in Hao’yu yemeğe davet ettiği, hediyeler sunduğu, Hao’dan bir makale yazması için yardım istediği ve ödeme yapma sözü verdiği de iddialar arasında. Açıklamaya göre Ted, Japonya’daki elçilik görevi sona ermeden önce Hao’yu Li Jun isimli bir meslektaşıyla tanıştırdı. Ardından, Li ve Hao, “işbirliğine dayalı bir ilişki” sürdürmeye devam etti.

‘HAO BAŞKALDIRMAYA TEŞVİK EDİLDİ’

Hao’nun eğitimi tamamlanmadan önce Li, Tokyo’da görevli bir CIA personeli olduğunu açıkladı. Hao’yu “çekirdek ve kritik bir birim” için çalışmak üzere Çin’e dönmesini söyleyen Li, Bakanlığın iddiasına göre “Hao’yu başkaldırmaya teşvik etti”.

Bakanlık, Hao’nun ABD’den değerlendirme ve eğitim almayı kabul ederek bir casusluk anlaşması imzaladığını; Hao’nun ülkeye dönmesinin ardından “CIA talepleri doğrultusunda” ulusal bir birimde çalıştığını ve ABD’den aldığı maaşla CIA’e istihbarat sağladığını iddia etti.

CASUSLUKLA MÜCADELE YASASI TEMMUZ’DA GENİŞLETİLMİŞTİ

Yaklaşık iki hafta önce Bakanlık, İtalya’da işe alındıktan sonra CIA için casusluk yaptığından şüphelenilen bir başka Çinliyi daha ortaya çıkardığını duyurmuştu. Çin, yetkililere ulusal güvenliğe yönelik tehdit olarak görülen unsurlara karşı harekete geçme konusunda daha fazla hareket alanı sağlayan casuslukla mücadele yasasını temmuzda genişletmiş ve vatandaşlarına “karşı-casusluk” çalışmalarına katılmaları çağrısında bulunmuştu.

ABD ŞİRKETLERİ YENİ YASADAN ENDİŞELİ

Pekin’in casuslukla mücadele yasasında yaptığı son değişiklik, ABD ile Çin arasında gerilimin arttığı bir dönemde geldi ve Çin’de faaliyet gösteren birçok ABD şirketini endişelendirdi. Zira yeni yasa, “ulusal güvenlik ve çıkarlarla ilgili belge, veri, materyal ve nesnelerin” izinsiz olarak elde edilmesinin artık casusluk olarak kabul edilmesini sağlıyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version