Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bazo Yılmaz anmasına askerler saldırdı: 3 gözaltı


RIHA –  Cezaevinde katledilen hasta tutuklu Bazo Yılmaz’ın ölüm yıldönümünde yapılan anmaya askerler saldırdı, 3 kişi gözaltına alındı. 

Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 18 Ağustos 2022 tarihinde ağır hasta tutuklu Bazo Yılmaz (67) katledildi. Yılmaz’ın ölüm yıldönümünde Riha’nın Xelfetî ilçesine bağlı kırsal Gogan Mahallesi Yukarı Göklü Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya Yılmaz’ın ailesinin yanı sıra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Riha Milletvekili Ömer Öcalan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Riha il örgütü temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.  

 

‘KÜRT OLDUĞU İÇİN KATLEDİLDİ’

 

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan Yeşil Sol Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Bazo arkadaşımız Gogan’ın son belediye başkanıydı. Kayyum ile halkın seçtiği belediye başkanları tutuklandı, belediyeler gasp edildi ve halkın iradesi ayaklar altına alındı. Arkadaşlarımız tutuklandı ve cezaevinde büyük bir zulüm ile karşı karşıya kaldılar. Bunlardan biride Bazo arkadaştı. Herkes sağlık durumunun iyi olmadığını biliyordu. Ne kadar girişimde bulunsak da bırakılmadı bir yıl önce zindanda katledildi” diye konuştu. 

 

Öcalan konuşmasını sürdürdüğü esnada bir asker, “Mezarda açıklama yapmak yasak” olduğu gerekçesi ile müdahale etme tehdidinde bulundu. Askerlerin engelleme girişimine rağmen konuşmasını sürdüren Öcalan, “Yaşamını yitiren arkadaşımız bir siyasetçi. Kürt olduğu için katledildi. Burada da bize şuan zulüm yapılıyor” dedi. 

 

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

 

Ardından askerler kitleye saldırdı. Kitle saldırıya “Bijî berxwedana zindanê” sloganlı ve zılgıtlar ile karşılık verdi. Öcalan saldırıya “Biz sizden korkmuyoruz. Bunlar zulümkar. Mezarlıkta halka saldırıyorlar” dedi. Saldırı sonucu Yeşil Sol Parti İl Sözcüsü Senem Eriş, Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi Üyesi Enes Rakım ve Yeşil Sol Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan’ın danışmanı Nuh Mert Turan gözaltına alındı.  Gözaltına alınanlar Gogan jandarma Komutanlığı’na götürüldü. 

 

HDP’DEN TEPKİ 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha İl Örgütü, yaşananları il binalarının önünde yaptıkları açıklamayla protesto etti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşil Sol Parti Riha il örgütü ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri de açıklamada hazır bulundu. Gözaltılara ilişkin açıklama yapan HDP Riha İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, gözaltı ve mezarlık anmasına gerçekleşen saldırıya tepki gösterdi.

 

ÖCALAN GÖZALTINA ALINMAK İSTENDİ

 

Yeşil Sol Parti de sanal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, askerlerin Öcalan’ı gözaltına almaya çalıştığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Geçtiğimiz sene hapiste yaşamını yitiren Halfeti Belediye Eşbaşkanımız Bazo Yılmaz’ı mezarı başında anmak isteyenlere saldıran jandarmalar bununla yetinmeyip Milletvekilimiz Ömer Öcalan’ı gözaltına almak istemiş, yapamayınca alıkoyarak karakola götürmüşlerdir. Kürt halkının iradesine yapılan bu haydutça saldırıya sessiz kalmayacağız, hesabını soracağız!”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version