Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bargînî köyünde katledilenler anıldı


DERSİM – Dersim’de 1938 yılında Bargînî köyüne gerçekleştirilen askeri saldırıda katledilen 24 kişi, Ağuçan anma etkinliğinde anıldı. 

Dêrsim’de 1938’de gerçekleştirilen askeri harekât sırasında katliamın yapıldığı 100 noktadan biri olan Xozat’a (Hozat) bağlı Bargînî (Karabakır) köyünde katledilen 24 kişi anıldı. Bargini Ağuçan Ocağı Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Ağuçan anması düzenledi. Anmaya Demokratik Alevî Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Musa Kulu, Alevî Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Arslan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, Yeşil Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dêrsim il, ilçe örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Pêrtag (Pertek) ilçe yönetimi, Pêrtag Meclis Üyesi Abidin Konak, yazar Turabi Saltık ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Anma, katledilenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

‘GELECEĞİMİZ İÇİN AYAKTAYIZ’

Anmada konuşan Demokratik Alevî Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Musa Kulu, “Bu topraklar çok acı gördü. Bugün üstünde nefes aldığımız bu topraklarda 24 canı samanlıkta diri diri yaktılar. Bizim inancımızı, toplumsallığımızı, kültürümüzü, bilmeyenler sadece zulüm üretti.  Ve bunu başardıklarında inancımızın itikatımızın biteceğini düşünüyorlardı. Ama bitmedik hala hak ve hakikat için inancımız, kültürümüz, dilimiz, geleceğimiz için ayaktayız” dedi.

‘TOPRAKLARIMIZ KADİM BİR GELENEĞE SAHİP’

Yeşil Sol Parti Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, kimliklerini, dillerini koruma sözü vererek, “İnancımız, topraklarımız çok kadim bir geleneğe sahip bu kadimlik içerisinde büyümüş büyük bir mücadeleyle yürüdüğümüz hakikat yolumuz var bu yolda hepimizin yolu açık olsun” şeklinde konuştu.

Anmaya katılan yazar tarihçi Ayfer Karakaya Stumf ise, Alevi kültür mirasını korumak için oluşturmaya çalıştığı Alevi Bektaşi dijital arşiv projesini katılımcılara anlattı.

Anma lokma dağıtımı, müzik dinletisi, aşure lokması ile devam etti. Anma yapılan Cem ardından sona erdi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version