Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Araştırma: İngiltere’de yöneticilerin geliri ortalama çalışanın 118 katı

Araştırma: İngiltere'de yöneticilerin geliri ortalama çalışanın 118 katı


– İngiltere’de çalışanlar son 40 yılın en yüksek enflasyon oranları ve hayat pahalılığıyla mücadele ederken, ülkenin en büyük şirketlerinin yöneticileri 2022 yılında kazançlarını yüzde 16 oranında artırdı. Pazartesi günü yayınlanan araştırmaya göre yöneticilerin ortalama kazancı, ortalama bir çalışanın 118 katına çıktı. Araştırmayı yapan İngiliz düşünce kuruluşu ‘High Pay Centre’ müdürü Luke Hildyard, bu duruma neden olan ekonomik sistemi eleştirdi.

BİR YILDA YARIM MİLYON STERLİNLİK ARTIŞ

Kuruluşun yıllık araştırmasına göre; borsada işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 100 şirketin (FTSE100) yöneticilerinin ortalama kazancı, 2022’de 3 milyon 910 bin sterline yükseldi. Buna göre patronlar sadece bir yıl içinde ortalama kazançlarını yarım milyon sterlin artırmış oldu. Bu veriler ayrıca 2017’den bu yana en yüksek artışa işaret ediyor.

YÖNETİCİLERİN GELİRLERİ KATLANARAK ARTIYOR

Araştırmada ülkedeki gelir eşitsizliğinin derinleştiği de ortaya kondu. Daha adil ücret ve çalışanların şirket yönetim kurullarında daha fazla söz sahibi olması için kampanya yürüten düşünce kuruluşunun hesaplamalarına göre, ortalama CEO ücretinin İngiltere’de tam zamanlı çalışan ortalama işçiye oranı 118 kat oldu. Bu sayı 2021’de 108 kat, 2020’de ise 79 kattı.

‘YÖNETİCİLERİN KAZANCINA ÖNCELİK VEREN BİR EKONOMİK MODEL’

Kuruluşun müdürü Luke Hildyard, “Pek çok hanenin yaşam maliyetleriyle mücadele ettiği bir dönemde, zaten multimilyoner olan yöneticilere yarım milyon sterlinlik bir kazanç artışına öncelik veren bir ekonomik model kesinlikle bir yerlerde yanlış gidiyor” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİLER GREVE ÇIKARKEN ONLAR SERVETLERİNE SERVET KATIYOR’

GMB sendikası Genel Sekreteri Gary Smith ise, “Tüm sektörlerdeki işçiler geçimlerini sağlayabilmek için grevlere katılmak durumunda kalırken, bu üst düzey yöneticiler servetlerine servet katıyorlardı” ifadelerini kullandı. Smith, “Bakanlar gerçekten de yüksek ücretlerin enflasyonun artmasına neden olacağını düşünüyorlarsa, muhtemelen herkesten ziyade en tepedekilerin ücretlerini azaltmayı düşünmelidirler” dedi.

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version