Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amazon şirketi evden fazla çalışan işçileri uyardı: Haftada en az üç gün ofiste olun

Amazon şirketi evden fazla çalışan işçileri uyardı: Haftada en az üç gün ofiste olun


Teknoloji şirketleri Covid-19 pandemisi sırasında gelişen evden çalışma uygulamalarına karşı geri adım atıyor. Dünyanın en değerli şirketlerinden Amerikalı e-ticaret ve perakende devi Amazon, diğer teknoloji firmalarının çalışanları sahaya geri döndürme çabalarının ardından, haftada en az üç kez ofiste olmayan çalışanlara bildirim gönderdi.

HAFTADA EN AZ ÜÇ GÜN OFİSE GELMELERİ KONUSUNDA UYARILDILAR

Bu hafta çalışanlara gönderilen bir elektronik posta ABD’deki Amazon çalışanlarının şirketin ofislerinde yeterli zaman geçirmedikleri için izlendiği ve cezalandırıldığı ortaya kondu. Uluslararası İngiliz iş gazetesi Financial Times ile paylaşılan e-postalara göre, bazı çalışanlar çarşamba günü “haftada en az üç gün ofiste iş arkadaşlarına katılma beklentisini şu anda karşılayamadıkları” konusunda uyarıldı. Açıklamaya göre uyarı e-postası son sekiz haftanın beş veya daha fazlasında haftada üç günden daha az ofise gelen çalışanlara gönderilmesi amaçlandı. Bazı çalışanlar e-postayı yanlışlıkla aldıklarını bildirdiler ve insan kaynaklarıyla devam durumlarını netleştirmeye başladılar.

AMAZON ÇALIŞANLARI GREVE GİTMİŞTİ

Amazon, çalışanlarını ofise dönmeye teşvik etmek için önlem alan son işveren. Mart ayında Apple, yarı zamanlı olarak ofise dönmeyen çalışanlarına karşı cezai işlem tehdidinde bulunmaya başlamış, Elon Musk da Twitter’ın (yeni adıyla X) CEO’luğunu devraldıktan kısa bir süre sonra çalışanların tam zamanlı olarak ofise dönmelerini zorunlu tutmaya başlamıştı. Bu tür politikaları yürürlüğe koyan şirketler tepkiyle karşılaşmış, Amazon çalışanları Haziran ayında işten çıkarmalara ayrıca işe geri dönüş politikalarını protesto etmek için greve gitmişti. Amazon’dan gelen son e-postanın bazı çalışanları kızdırdığı belirtiliyor.

İşçi hakları grupları, çalışanları kendi istekleri dışında ofise geri göndermenin teknoloji alanında büyüyen işçi hareketini güçlendirmekten başka bir işe yaramayacağını söylüyor. Daha önce Amazon’a karşı kampanya yürüten ilerici bir grup olan Athena Coalition’ın direktörü Ryan Gerety, “Amazon, tüm iş kollarında, işçileri kontrol etmek ve susturmak amacıyla katı ve cezalandırıcı bir yönetim sistemi uyguluyor. Amazon’un eylemleri, işyerinde seslerini duyurmak için örgütlenmeye devam eden işçilerin çabalarını artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır” dedi.

ÇALIŞANLAR OFİSE DÖNMEK İSTEMİYOR

Pandemi, birçok teknoloji çalışanı da dahil olmak üzere işgücünün büyük bir bölümünü eve gönderdi. Morning Consult tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Mayıs 2022 itibariyle teknoloji çalışanlarının yüzde 48’i tamamen uzaktan çalıştıklarını söylerken, bu oran pandemi başlamadan önce yüzde 22’ydi. Araştırmaya göre, teknoloji çalışanlarının yüzde 85 gibi büyük bir çoğunluğu artık ya hibrit ya da tamamen uzaktan çalışıyor.

Bu eğilim, Google, Meta ve Apple gibi teknoloji devlerinin milyarlar harcayarak çalışanları mümkün olduğunca tesislerde tutmak için yemek, çamaşırhane ve egzersiz merkezleri gibi avantajlarla donatılmış devasa kampüsler inşa ettiği Silikon Vadisi’nin en parlak döneminden büyük bir değişime işaret ediyor. Araştırmalar, çalışanların bu yaşam tarzına geri dönmek istemediklerini gösteriyor; Morning Consult raporuna göre her beş teknoloji çalışanından üçü bu yaşam tarzına ilgi duymadıklarını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version