Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Akdemir: Tecrit devam ederse kaos olur


WAN – PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin Ortadoğu’yu etkilediğini belirten İHD Genel Merkez Onur Kurul üyesi Şevket Akdemir, tecridin devam etmesi durumunda ülkede kaosa neden olacağını söyledi. 

 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarından tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 25 Mart 2021 tarihinden bu yana haber alınamıyor. Aile ve avukatların görüşme talepleri ise “disiplin” adı altında sistematik hale getirilen cezalarla reddediliyor. İmralı tecrit sistemini değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez Onur Kurulu üyesi Şevket Akdemir, Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin dünyanın hiçbir ülkesinin yasalarında görülmediğini belirterek, tecridin sadece Türkiye’yi değil, tüm Ortadoğu’yu etkilediğinin altını çizdi. 

 

Şevket Akdemir

 

TECRİDİN CEZAEVLERİNE YANSIMASI 

 

İHD verilerine göre en az 600 hasta tutuklunun olduğuna dikkat çekerek İmralı tecridinin cezaevlerine yansımalarına değinen Akdemir, “Tecridin cezaevlerine yansıması bu olurken, aynı zamanda ülke ekonomisine de yansıması çok olumsuz oluyor. Türkiye’deki ekonomik kriz ve hayat pahalılığının yüzde 90’ını, Kürt sorunu nedeniyle savaştan kaynaklanıyor. Barış sürecinde İnsan Hakları Derneği İzleme Komisyonu’nda yer almıştım. Bölgenin her tarafından çalışmalara katıldım. O dönemi gözlemlediğim için, her kesim rahat içinde bir yaşam sürüyordu. Huzurlu eski günlere dönmek için, tecridin kalması ve barış sürecinin yeniden tesis edilmesi gerekir” diye konuştu. 

 

TECRİT ORTADOĞU’YU ETKİLİYOR 

 

PKK Lideri Öcalan’ın düşüncelerinin Ortadoğu’ya ve dünyaya ışık tuttuğunu söyleyen Akdemir, “Öcalan, eğer düşüncelerini rahat söyleme imkanı bulursa, Türkiye için, Ortadoğu için ve tüm dünya için daha güzel olacak. Şu an ekonomi bulanımın içindeyiz, bu tamamen savaştan kaynaklanıyor. Askeri harcamalar, bütün Türkiye’nin bütçesi kadardır. Eğer tecrit devam ederse, ülkede kaos olur, ekonomik kriz daha da derinleşir. Eğer tecrit sona ererse, insanlar rahatlar, ülkeye huzur ve barış gelir, ekonomi düzelir. Tecrit sadece Türkiye’yi değil, tüm Ortadoğu’yu etkiliyor. Onun için bir an önce bu tecridin kaldırılması gerekir. Özellikle CPT’nin harekete geçmesi lazım. Yine sivil toplum örgütleri ve uluslararası örgütlerin bu konuda daha duyarlı olmasını gerekir” diye belirtti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version