Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ağır hasta tutuklu Şivekar Ataş ameliyat edilmiyor


İSTANBUL – “F Oturumu”nda ağır hasta tutuklu Şivekar Ataş’ın rahminde oluşan kist nedeniyle acilen ameliyat edilmesi gerektiği belirtildi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 593’üncüsünü dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Şivekar Ataş’ın sağlık durumu aktarıldı. 

 

İnsan hakları savunucuları ve hasta tutukluların yakınlarının katıldığı açıklamada, “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpus Şivekar Ataş serbest bırakılsın” pankartı taşınarak, “Hasta tutuklular serbest bırakılsın”, “Tedavi haktır engellenemez” sloganları atıldı.

 

‘SAĞLIK HAKKI SAĞLANSIN’

 

Açıklamayı yapan İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran, tedaviye ulaşamayan tutukluların ölümle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Onaran, “Mahpusların yaşam ve sağlıklarının korunması noktasında gerekli her türlü önlemi almak zorunda olan yetkililere, ulusal ve ulusal üstü hukuk ve insan hakları belgelerinden doğan sorumluluklarını tekraren hatırlatıyor, mahpusların sağlık ve tedavi hakları önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz” dedi. 

 

‘ACİL AMELİYAT EDİLMELİ’

 

27 yaşındaki Şivekar Ataş’ın durumuna değinen Onaran, ileri derecede kalp ve yüksek tansiyon hastası olan Ataş’ın yanı sıra rahminde kist oluştuğunu belirtti. Ataş’ın rahminde oluşan kist nedeniyle acilen ameliyat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Onaran, ancak cezaevlerinde dayatılan kelepçeli muayene ve çıplak arama gibi hak ihlalleri nedeniyle Ataş’ın tedaviye erişemediğini söyledi.

 

Anne Rabia Ataş’ın kendilerine yaptığı aktarımları da paylaşan Onaran, anne Ataş’ın “Şivakar haksızlıklara itiraz ettiği için Tarsus Hapishanesi’nde iken işkenceler gördü, gözleri morardı ve süngerli odaya konuldu. Bunun sonucunda da vücudunda yaralar çıktı. Pandemi döneminde ise hiçbir tedavisi yapılmadı. Şivakar’ın kalp kapakçığında çürüme olmuş, 20 günde bir kalp kapakçığındaki çürüme için iğne olması gerekiyor ama pandemi döneminde yapılmamıştır. Bel fıtığından dolayı da ameliyat olması gerekiyor. Son görüşmemizde kızımı tanımakta güçlük çektim. Aşırı zayıfladığını gördüm. Bana rahminde 2 kist çıktığını söyledi ve bunun için de acil ameliyat olması gerekiyor. Ameliyat için gün verildi fakat halen yapılmamıştır, bekleme halindeyiz. Kızımın tedavi edilmesini ve ameliyat sonrası refakatçi olmak istiyorum” diyerek, destek istediğini aktardı. 

 

Sağlık durumundan dolayı Ataş’ın cezaevinde tutulmasının ağır risk oluşturduğunun altını çizen Onaran, tüm ilgili kurumlara çağrıda bulundu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version