Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

74’üncü Ferman üzerinden 9 yıl geçti: Şengal’in statüsü tanınsın

74'üncü Ferman üzerinden 9 yıl geçti: Şengal'in statüsü tanınsın


HABER  MERKEZİ – Êzidîlere yönelik 74’üncü Ferman’ın 9’uncu yıl dönümünde açıklama yapan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, Êzidîlere yönelik katliamın soykırım olarak tanınması ve Şengal’in statüsünün tanınması çağrısı yaptı. 

 

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Êzidîlere dönük gerçekleştirdiği ve 74’üncü Ferman olarak bilinen katliamın 9’uncu yıldönümüne dair siyasi parti ve sivil toplum örgütleri yazılı açıklama yaptı. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri açıklamalarında, Êzidîlere yönelik soykırımın ve Şengal’in statüsünün tanınması çağrısı yapıldı. 

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Êzidî halkının tarih boyunca birçok katliamla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Son olarak 3 Ağustos 2014’de DAİŞ eliyle Êzidîlerin soykırıma uğratıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Êzidî halkı, onların havarlarına koşanlara ve yol açanları unutmayacağı gibi DAİŞ ile birlikte 74’üncü Ferman’ın önünü açanları da unutmayacaktır. Ferman yüzünden bugün birçok Êzidî kamplarda yaşıyor, bir kısmı göç etmek zorunda kaldı. Her ne kadar DAİŞ yenildiyse de bugün DAİŞ’in ortaklığını yapanlar Êzidî halkının Şengal’de statü elde etmesini engelliyor. Kadim bir halk olan Êzidîler, yersiz, yurtsuz, statüsüz bırakılarak, yok edilmek isteniyor. Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen bu ferman insanlığa karşı suçtur ve birçok devlet soykırım olarak tanımladı. 74’üncü Ferman’ın soykırım olarak kabul edilmeli ve bu fermana ortak olanlar uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır. DTK olarak, 9’uncu yıl dönümünde  DAİŞ tarafından katledilen Êzidîleri saygıyla anıyor, Şengal’in statüsünün tanınmalıdır. Tüm Kürt kurumları ve siyasi partilere, kadim Êzidî halkını saldırılara karşı korumaya ve Şengal’in statü sahibi olması için çalışma içinde olmaya çağırıyoruz.” 

 

YEŞİL SOL PARTİ: SALDIRILARI DEVAM EDİYOR 

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) konuya ilişkin resmi tweeter hesabında paylaşımda bulundu. Paylaşımda, “IŞİD çetelerinin saldırısı sonucu katledilen Êzidîleri saygıyla anıyoruz. Geçen 9 yılda yeni bir yaşamı inşa eden Şengal halkına yönelik işgal saldırıları devam ediyor. Bir daha saldırıların yaşanmaması için Êzidîlere yönelik katliam, soykırım olarak tanınmalıdır”  denildi. 

 

HDP: SOYKIRIM TANINSIN

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen soykırımı kınadı. Katliamda ve halkı korumaya çalışırken yaşamını yitirenlerin anıldığı açıklamada, “Tüm toplumu bu soykırımın tanınması ve bir daha yaşanmaması için sorumluluk almaya çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı. 

 

DBP: ŞENGALE STATÜ VERİLMELİ 

 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de sanal medya hesabından paylaştığı mesajla katliamı kınadı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “74’üncü fermanda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, Ezidîlerin DAÊŞ çetelerinin barbarlığına karşı yaşamı yeniden inşa edebilmesinin teminatı olan barışın tesisi adına tüm dünya kamuoyunu göreve çağırıyoruz. Ezidilere yönelik yapılan katliam soykırım olarak tanınmalı, Şengal’e statü verilmeli ve 3 Ağustos günü, ‘Kadın Kırımı ve Ezidî Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü’ ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz.” 

 

DBP KADIN MECLİSİ: SOYKIRIM YAPANLAR YARGILANMALI

 

DBP Kadın Meclisi yayınladığı yazılı açıklamada, Êzidîlere yönelik soykırım üzerinden 9 yıl geçtiğini hatırlattı. Êzidî soykırımının detaylarının açığa çıkması, sorumluların yargılanması, kayıpların akıbetlerinin bilinmesi ve halen hayatta olanların nerede olduklarının açığa çıkması, kurtarılması kadın mücadelesinin ve insanlık tarihi önünde duran en temel gündem olduğu kaydedilen açıklamada, “Soykırımı tanımlayan ülkelerin, soykırım yapanların yargılanması için bir an önce harekete geçmeleri gerekmektedir” diye belirtildi. 

 

Kürt Kadın Birliği Platformu da, Êzidîlere yönelik gerçekleştirilen katliamı kınadı. Platform, katliam ve soykırımlara karşı ulusal birlik kurulması çağrısında bulundu. 

 

AMED BAROSU: SOYKIRIM OLARAK TANINSIN

 

Amed Barosu, resmi Twitter hesabından 3 Ağustos 2014’te DAİŞ’in Êzidîlere yönelik soykırımını kınadı. Açıklamada, katliamın soykırım olarak tanınması istendi.  

 

İHD: 3 AĞUSTOS ANMA GÜNÜ OLSUN 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) ise 3 Ağustos’un soykırımı anma günü olarak tanınmasını talep etti. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version