Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

566 bin nüfusa 2 nöroloji doktoru bakıyor!


ŞIRNEX – SES Cizîr Şubesi yöneticisi Mustafa Gökalp, Cizîr’de artan nüfusla birlikte ilçe hastanesinin sağlık hizmetini karşılamadığını belirterek, sayı yetersizliğinden dolayı doktorların her bir hastaya 2 dakika ayrılabildiğini söyledi. 

 

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde yurttaşların yıllardır sağlığa erişimde yaşadığı sorunlar çözülmedi. İlçede bulunan Dr.Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi’nde uzman doktor sayısının yetersizliği, hastanenin soğutma sorunları, teknik ekipman eksikliği, birçok branşta doktor olmaması yıllardır çözülemeyen sorunlar olarak duruyor. Nüfusu 200 bine yaklaşan Cizîr için 2006 yılında inşa edilen 150 yataklı hastane, fiziki olarak da yetersiz kalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 verilerine göre, Şirnex ve ilçelerinin toplam nüfusu 566 bin 279 olarak kaydedildi. Şirnex ve ilçelerinde Nöroloji dalında sadece iki doktor görev yaparak, binlerce hastayı muayene ediyor. Muayene olamayan bir çok hasta, başka kentlere gitmek zorunda kalıyor.  

 

KARDİYOLOJİ’YE 4 AY SONRA RANDEVU 

 

Doktor yetersizliğinden dolayı çoğu zaman yurttaşlar çevre illere sevk edilirken, maddi durumu olmayan yurttaşlar da üç, dört ay sonrasına verilen randevularını beklemek zorunda kalıyor. Kardiyoloji servisinde Ritim Holter cihazı eksikliği nedeniyle randevu için arayan hastalara, en erken Kasım ve Aralık aylarına randevu veriliyor.

 

ÜROLOJİ TESTİ YAPILAMIYOR 

 

Hastanenin Üroloji servisinde hastalardan istenen Üroflowmetri (İşeme Testi) “cihaz bozuk” gerekçesiyle 1 yıldır yapılamıyor. Doktorların bozuk cihaz için defalarca İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve hastane yönetimine başvurularına rağmen sorun çözülmedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Cizîr Şubesi yöneticisi Mustafa Gökalp, ilçede sağlık hizmeti alanında yaşanan sorunların yıllardır devam ettiğini söyledi. 

 

SOĞUTMA SİSTEMİ 3 YILDIR BOZUK

 

Gökalp, hastanenin soğutma sisteminin 3 yıldır bozuk ve sorunlu olduğunu aktararak, “İlçe hastanesi 17 yıl önce yapıldığında ihtiyaçları karşılıyordu. Ancak bugün gerek artan nüfus, gerekse artan hasta sayısı nedeniyle ve poliklinik ile doktor sayısı azlığından dolayı sağlık hizmeti sunmakta yetersiz kalıyor. Hastane artık fiziki açıdan eskidir. 3 yıldır hastanede soğutma sorunu yaşanıyor. Üst katlarda klima çalışmıyor. Çalışsa da yeterince soğutmuyor. Her yıl sorunu idareye iletiyoruz. Ancak kalıcı çözüm yerine, geçici çözümler üretiyorlar. Nedenini sorduğumuzda ise hastanenin fiziki ve teknik açıdan yetersiz olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle üst katta yatırılan hasta sıcakta enfeksiyon kapma riskine karşı kısa süre taburcu ediliyor” dedi.

 

DOKTOR SAYISI İHTİYACIN ALTINDA 

 

Gökalp, bakanlık cetveliyle belirlenen ve Cizîr ilçesine gönderilen doktor sayısının ihtiyacın altında olduğunu belirterek, “Özellikle kendi branşında uzmanlık alanını bitirmiş doktorlar, devletin belirlemiş olduğu zorunlu hizmet nedeniyle buraya geliyorlar. Bu doktorlar görev süreleri biter bitmez ya istifa ediyorlar ya da tayinlerini isteyerek buradan gidiyorlar. Birçok branşta tek doktor var ve onların yedeği de yok. Çalışan doktor izne ayrıldığı zaman ya da rahatsızlık geçirdiği zaman, bu branş aylarca boş kalıyor. Şirnex bölgesi genelinde sadece 2 nöroloji doktoru çalışıyor. Bu onlar için büyük bir yük oluyor. Hastalar, ne doğru düzgün tedavi olabiliyor ne de aylarca randevu alabiliyorlar. Beyin kanaması geçiren bir hasta Nöroloji bölümünde tedavi edilmesi gerekirken, randevu sistemi olmadığı için zamanında tedavi olamıyor. Aynı şekilde göz doktoru yok. Bu alanda atama olması gerekir. Bu nedenle hastalar, aylarca randevu sırasını beklemek zorunda kalıyor. Kısacası eskiden yurttaşlar tedavi olmak için sabahları hastane ve SSK kuyruklarına girerken, şimdi ise tedavi olabilmek için randevu kuyruğuna giriyor. Yani sağlıkta, eskiye nazaran değişen bir şey yok” diye belirtti. 

 

HASTAYA 2 DİKAKALIK MUAYENE

 

Doktor sayısı yetersizliğinden ve hasta sayısının yoğunluğundan dolayı doktorların bir hastaya sadece 2 dakika ayırabildiklerini söyleyen Gökalp, “Bu süre sağlıklı bir muayene için imkansızdır. Muayeneye gelen hasta, ‘Sadece girdim ve çıktım. Ne derdimi anlatabildim ne de derdime derman bulabildim’ diyor. Doktorlar bazen ilaç bile yazdığında, bunların nasıl kullanacağını dahi anlatmadan odasına başka bir hasta giriyor” dedi. 

 

‘SAĞLIK TİCARETE DÖNÜŞTÜ’ 

 

Türkiye’de sağlığın ticarete dönüştüğünü ifade eden Gökalp, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık günümüzde sağlık, bir ticaret haline dönüşmüş durumdadır. İnsanların devlet hastanelerinde doktorların olamaması ya da aylarca randevu beklemek zorunda kalması, onları özel hastanelere sevk ediyor. Aylarca randevu beklemek yerine yurttaşlar tedavi olmak için yönünü özel hastanelere çevirmiş. Özel hastanelerde muayene fiyatları çok yüksek. Ekonomik durumu iyi olanlar tedavi olabilirken, ekonomik durumları iyi olmayan yurttaşlar ise sağlık hizmetinden mahrum kalıyor. Alternatif olarak da çevre illerde bulunan devlet hastanelerinde tedavi olmak için gidenlerin sayısı da çok fazla. Bu da onlar için bir ekonomik yüktür. Gerekli adımların atılarak bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor.” 

 

MA / Mehmet Güleş

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version