Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

30 Ağustos gecesi Mavi Süper Ay gerçekleşecek: Bir sonraki 2037’de

30 Ağustos gecesi Mavi Süper Ay gerçekleşecek: Bir sonraki 2037'de


Yılın en büyük ve en parlak Ay’ı Çarşamba ve Perşembe günleri (30 ve 31 Ağustos) dünyanın dört bir yanından görülebilecek. “Mavi Süper Ay” olarak bilinen gökyüzü olayı oldukça nadiren gerçekleşiyor. Sonuncu “Mavi Süper Ay” 2009 yılında yaşanmıştı. Bir sonraki ise 2037 yılında gerçekleşecek. Son “Mavi Ay” ise Ağustos 2021’de gerçekleşti ve bir sonraki “Mavi Ay” da 2026’da olacak.

AY’I MAVİ RENKTE GÖRMEYECEĞİZ

Ancak Ay’ı mavi renkte görmeyi umanlar hayal kırıklığına uğrayacak. Zira ‘Mavi Ay’ nadir yaşanan bir olay olduğu için İngilizce’de “once in a blue moon” (Mavi Ay’da bir) deyişi buradan geliyor. Bu deyiş Türkçe’deki “40 yılda bir” tabiri ile aynı anlamda kullanılıyor. Aynı ayda yaşanan ikinci “Süper Ay” olması nedeniyle bu kozmik olaya “ Mavi Süper Ay” adı veriliyor. 2023’teki Süper Ay’ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti.

Bir dolunay genellikle ayda bir kez meydana gelir, yani ortalama bir yılda 12 dolunay vardır. Ancak Ay’ın evrelerinin tamamlanması aslında 29,5 gün veya 12 döngü için 354 gün sürer. Bu da bir takvim yılındaki 365/366 günün altında kalır, bu nedenle kabaca her iki buçuk yılda bir 13’üncü dolunay görülür. Buna “Mavi Ay” adı verilir ancak belirtildiği gibi “Süper Ay” ve “Mavi Ay” kombinasyonu oldukça nadiren gerçekleşiyor.

Astronomi meraklıların Mavi Süper Ay’ı gözlemlemek için teleskop gibi özel araçlara ihtiyacı olmayacak. Yılın en parlak ve büyük Ay’ı çıplak gözle gözlemlenebilecek. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version